Zaštitimo pravo na priziv savjesti – potpišite peticiju!

“Ne činite nikad ništa što se protivi vašoj savjesti, pa čak ako to od vas i država traži.” – Albert Einstein*

Medicinski djelatnici u Hrvatskoj već su neko vrijeme izloženi sustavnim i zabrinjavajućim, medijskim, političkim ali i institucionalnim** napadima na ustavom zajamčeno pravo na priziv savjesti.

U sklopu aktualne rasprave oko donošenja novog zakona koji bi regulirao pobačaj, na udaru su posebno hrvatski liječnici i medicinski djelatnici koji ne žele ubijati nerođenu djecu.

Trenutno su aktualna dva prijedloga zakona o pobačaju: prvi prijedlog stranke Demokrati bivšeg SDP-ovca Miranda Mrsića i drugi SDP-ov. Oba žele ograničiti pravo na priziv savjesti doktora i drugih zdravstvenih djelatnika!

Nadalje tome ide u prilog prijedlog Mrsicevih Demokrata koji želi onima koji se pozivaju na priziv savjesti onemogućiti specijalizaciju određenih grana medicine. To konkretno znači da studenti medicine ne bi mogli specijalizirati ginekologiju ako odbijaju izvršiti pobačaj.

Idu još jedan korak dalje i traže da “u etičkom povjerenstvu zdravstvene ustanove koje odlučuje o pobačaju iza napunjenog 12. tjedna trudnoće budu samo oni liječnici koji nemaju prigovor savjesti.”

To bi značilo da o kasnom pobačaju (od predloženog 12. tjedna do rođenja) odlučujuprizivisključivo liječnici koji žele raditi pobačaje. Što bi značilo tešku diskriminaciju svih liječnika koji imaju priziv savjesti kao liječnika i stručnjaka.

Ovakvim zakonom provela bi se diskriminacija i legitimiralo kažnjavanje svih onih koji ulažu prigovor savjesti, polazeći od liječnika, medicinskih djelatnika i tehničara, primalja i ljekarnika. To predstavlja neustavno ograničavanje prava na priziv savjesti od strane zakonodavca!

Priziv savjesti je neselektivno, individualno, temeljno ljudsko pravo na koje se pozivaju jednako i vjernici i agnostici i ateisti ako određena djelatnost nije u skladu s njihovom savjesti. To je ljudsko pravo koje uz Ustav RH štiti i Opća deklaracija o ljudskim pravima, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Povelja EU o temeljnim pravima, Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća EU o pravu na priziv savjesti (Rezolucija br 1763, st 1) i Hipokratova zakletva.

Činjenica da se danas u Hrvatskoj raspravlja o kažnjavanju doktora, bolnica i liječničkog osoblja koje se poziva na priziv savjesti neprihvatljivo je i odiše duhom totalitarizma čije smo žrtve bili u ne tako davnoj prošlosti.

Liječnici s budnom i osjetljivom savješću trebaju nam danas više nego ikad!

Potpišite ovu peticiju kojom od Ministarstva zdravstva i njegovog Povjerenstva koje priprema zakonski okvir novog zakona o pobačaju tražimo da sukladno svojim dužnostima odlučno obrane pravo na priziv savjesti hrvatskih liječnika i medicinskih djelatnika.

POTPIŠITE PETICIJU OVDJE!

* Citirano u knjizi Virgila Henshawa “Albert Einstein: Philosopher Scientist” (1949.)

** http://www.prs.hr/index.php/suradnja/povjerenstva-i-odbori/2598-okrugli-stol-pravo-zene-na-izbor

Photo: wikipedia

No Comments

Post A Comment