Zaostrog – Sveti Luka 2015.

Obiteljska duhovna obnova za članove HKLD-a podružnice Split, prigodom blagdana sv. Luke, zaštitnika liječnika

Blagdan sv. Luke, svog nebeskog zaštitnika, članovi HKLD-a podružnice obilježili su dvodnevnom duhovnom obnovom u Franjevačkom samostanu sv. Marije u Zaostrogu, u subotu i nedjelju, 17. i 18. listopada 2015. Duhovnu obnovu je predvodio duhovnik podružnice dr. don Ante Mateljan

U uvodnom predavanju, usred izuzetno lijepog ambijenta, imali smo prilike razmišljati s papom Franjom o odgovornosti za stvoreni svijet, na temelju enciklike Laudato si, koja poziva na zauzetost i brigu za zajednički dom te na ekološko obraćenje. Svojim nemarom i neracionalnim trošenjem materijalnih dobara čovjek ugrožava prirodu i svoj vlastiti život. Stoga je nužno razvijati ekološku etiku koja nije moguća bez poštivanja naravnog moralnog zakona ni bez Boga. Čovjek nije sam sebi zakon a za kršćanina sklad s Kristom mjera je ispravnoga čovještva. Papa upozorava na opasnosti koje dolaze iz ravnodušnosti, nijekanja problema, slijepog vjerovanja u tehnički napredak i predrasuda oko različitih inicijativa za očuvanje prirode. Cjelovit pogled na prirodu traži ispravni humanizam i zauzimanje za opće dobro po načelu pravednosti.

U drugom predavanju u subotu razmišljali smo nad tekstom pape Franje „Od čega boluju strukture?”, koji govori o 15 duhovnih bolesti koje ne zahvaćaju samo strukture nego mogu zaraziti i svakog čovjeka i vjernika, a to su: bolest umišljaja da smo besmrtni; pretjerana zauzetost (Martina bolest); duhovna i duševna okamenjenost; pretjerano planiranje; gubitak koordinacije i suradnje; duhovni Alzhaimer; suparništvo i slavohlepnost; egzistencijalna šizofrenija; Gunđanje, naklapanje, ogovaranje i brbljanje; obožavanje vođa; ravnodušnost prema drugima; smrknuto lice i bahato postupanje s podređenima; zgrtanje materijalnih dobara; bolest zatvorenih krugova; bolest stjecanja moći i isticanja. Kao lijek za zdrav i osmišljen život, pročitao je recepte za život sv. pape Ivana XXIII.

Zajedno sa župljanima sudionici su sudjelovali u listopadskoj pobožnosti i na svetoj misi, u kojoj smo prošli i slikovito meditativno hodočašće Gospi Sinjskoj, povodom 300. obljetnice čudesne obrane Sinja od Turaka.

Večernje druženje proteklo je uz razgovor o aktualnim temama povezanim uz samo djelovanje HKLD-a, i općenito vjernika u Crkvi, društvu i u posebnim situacijama.

Na sam blagdan sv. Luke, nakon jutarnje molitve, razmišljali smo o svetom Luki kao liječniku i navjestitelju Isusove radosne vijesti spasenja, kao i o svojem vlastitom pozivu na kršćanski život, djelovanje i aktivno svjedočenje u vremenu koje je izrazito obilježeno manipulacijom. Don Ante se posebno zadržao na slici Boga koju nam donosi Evanđelje po Luki, u kojoj se osobito prepoznaje Božje očinstvo i milosrdna ljubav.

Nedjeljnu svetu misu članovi HKLD-a i njihovih obitelji slavili su zajedno sa vjernicima župe Zaostrog. U homiliji na nedjeljno evanđelje zaustavili smo se na pitanju „što mi to od Boga tražimo” i koliko na ispred vlastitih potreba i želja stavljamo i u molitvi potrebe i želje drugih, svojih bližnjih i osobito potrebnih Božje pomoći. Tko to prakticira zna da to donosi radost. Na kraju je don Ante pozvao vjernike da mole za svoje liječnike, po kojima im dolazi blagoslov i pomoć.

Nakon zajedničkog objeda, sudionici su pod vodstvom fra Nike Glavinića razgledali vrijednu samostansku knjižnicu sa zbirkom inkunabula i dragocjenih rukopisa, zatim samostanski muzej te crkvu u kojoj je grob Starca Milovana – fra Andrije Kašića Miošića.

Zahvalni Bogu, voditelju don Anti i domaćinima u samostanu, sudionici su se radosni uputili svojim kućama sa željom da se ovakva druženja nastave.

Danijela De Micheli Vitturi

Sveti-Luka-apostol-i-evanđelist

No Comments

Post A Comment