Zahvalni govor predsjednika HKLD-a doc. dr. sc. prim. Roka Čivljaka na misnom slavlju 26. rujna 2021. u Mariji Bistrici povodom proslave 30. obljetnice utemeljenja HKLD-a

Sasko Govor 1

Preuzvišeni oče biskupe Ivane,
prečasni župniče Domagoje,
poštovani don Ivane i ostali duhovnici HKLD-a,
poštovana predsjednice HKDMST s. Slavice Janković,
dragi svećenici,
članovi HKLD-a i članovi njihovih obitelji,
hodočasnici iz Bačke,
članovi Zajednice bračnih susreta,
dragi vjernici!

Zahvaljujem vam ispred Upravnog odbora i članova Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva na današnjem zajedništvu kojim smo obilježili 30. obljetnicu utemeljenja HKLD-a, ali i osnivanja Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” u Zagrebu koja je osnovana na današnji dan prije točno 15 godina.

Na jučerašnjoj svečanoj Skupštini u Dvorani Božanskoga milosrđa prisjetili smo se najvažnijih događaja i najzaslužnijih članova Društva kojima smo u znak zahvalnosti dodijelili odličja Društva, a našega prvog duhovnika i jednog od osnivača, mons. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa zagrebačkoga u miru, imenovali počasnim članom Društva.

Današnjim misnim slavljem u ovom drevnom Svetištu odali smo zahvalnost Majci Božjoj za potporu našem Društvu. Pridružili smo se koloni hodočasnika koji ovdje dolaze pozdraviti Majku Mariju, a potom se ponizno uspinju ka Golgoti gdje ih čeka Isus Krist, koji im poručuje: „Bez Golgote, nema Uskrsnuća!“

Ujedno smo danas proslavili spomendan svetih Kuzme i Damjana, ranokršćanskih mučenika koji su bili liječnici i ljekarnici i ozdravljali tijela da bi spasili duše. Kako su oni besplatno liječili svoje bolesnike, ne tražeći za to plaću, nadimak im je bio anargyroi (bez srebra), te su uspjeli privući mnoge pogane i obratili ih na kršćanstvo. Oni su nam primjer kako liječnici mogu biti vjerna slika Spasitelja koji ozdravlja ljudska tjelesa da bi tako pridobio duše i spasio ih. Kako smo ih i mi članovi HKLD-a, a osobito članovi naše Sekcije farmaceuta, uz sv. Luku odabrali za naše suzaštitnike, pozvani smo slijediti njihov primjer te u bolesnicima o kojima skrbimo vidjeti ne samo bolest i umiranje već i dušu koja vapi za spasenjem. Često su posljednji likovi koje naši bolesnici gledaju u posljednjim trenutcima ovozemaljskoga života upravo lica nas – liječnika i medicinskih sestara – prije nego ugledaju lik Vječnoga Spasitelja. Iako ponekad teško prihvaćamo ovu ulogu, moramo s ponosom obavljati zadaću koju nam je Otac dao.

Povodom Svjetskog dana migranata koji danas obilježavamo, Sveti Otac Franjo rekao je:  „Vjernici katolici pozvani su zalagati se da Crkva postane sve uključivija, nastavljajući poslanje koje je Isus Krist povjerio apostolima: »Putom propovijedajte: “Približilo se kraljevstvo nebesko!” Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 7-8)“.

Zahvaljujem još jednom preuzvišenom ocu biskupu Ivanu na riječima potpore koje nam je uputio, prečasnom župniku na gostoprimstvu u ovom Svetištu, a članovima HKLD-a čestitam 30. obljetnicu osnutka.

Hvaljen Isus i Marija!

Sasko 1

Sasko 2

Sasko Civljaci 2

Sasko Karlusicka

Sasko SIbencani

Sasko svi oltar

 

 

logo HKLD 30 god

 

No Comments

Post A Comment