XII. međunarodna konferencija organizacije MaterCare International u Vatikanu

MCI Rome 1

Mothers are Women too: Prioritizing maternal health in the new millennium

U Institutu „Maria Santissima Bambina“ u Vatikanu održana je 12.–14. rujna 2022. godine XII. međunarodna konferencija organizacije MaterCare International (MCI) pod sloganom „Mothers are Women too: Prioritizing maternal health in the new millennium“. Ova međunarodna organizacija okuplja katoličke zdravstvene djelatnike posvećene skrbi za majke i djecu, i rođenu i nerođenu, kroz nove inicijative služenja, edukacije i istraživanja. Time se pokušavaju umanjiti tragične posljedice pobačaja u cijelom svijetu i visoki mortalitet majki i djece, osobito u zemljama u razvoju. Misija MCI-ja je izvršavanje enciklike Evangelium Vitae (Evanđelje života) poboljšavanjem života i zdravlja majki i djece.

Čelnici ove međunarodne organizacije bili su ujedno i članovi Organizacijskog odbora ove Konferencije na čelu s prof. dr. Bogdanom Chazanom (Poljska), specijalistom ginekologije i porodništva, kao i izvršnim direktorom MCI-ja Simonom Walleyem, inače sinom pokojnog osnivača MCI britanskog ginekologa dr. Roberta Walleya. Zanimljivo je da je rizničar MCI prof. dr. Elvis Ivan Šeman, australski ginekolog hrvatskih korijena, čiji je otac kao izbjeglica iz Blata s Korčule, pomagao časnoj majci bl. Mariji od Propetoga Isusa Petković urediti upravnu kuću redovničke zajednice Kćeri Milosrđa sv. Franje u Rimu 50-ih godina prošlog stoljeća. Djelovanje ove organizacije u Africi prikazala je na ovogodišnjoj konferenciji tajnica australske uprave MCI s naglaskom na sloganu „You don’t function as a Mother – You are Mother“.

Uz različite teme koje su bile obuhvaćene nizom predavanja iz područja ginekologije i porodništva te reproduktivnog zdravlja, ali i teološkim predavanjima uvaženih predavača iz Australije, Amerike, Češke, Belgije, Irske, Italije, Kanade, Nigerije, Nizozemske, Poljske, Slovačke i Velike Britanije, konferenciju je započeo izlaganjem na temu „COVID-19 i majčinstvo“ predsjednik HKLD-a doc. dr. sc. Rok Čivljak. Na konferenciji je sudjelovalo još desetak članova HKLD-a po čemu je Hrvatska bila jedna od najbrojnijih delegacija na ovoj konferenciji. Ostale sekcije obradile su problematiku formacije katoličkih liječnika, prenatalnog probira i terapije, pogleda na zakonsku zaštitu nerođenih, pogleda na zakonsku i duhovnu potporu roditeljstvu i poticanja katoličkih zdravstvenih djelatnika na predani rad.

Naročiti doprinos moralno-etičkoj i duhovnoj komponenti zdravstvene skrbi, koja je konferencijom na osobit način bila zastupljena, dao je i predsjednik Svjetske federacije katoličkih liječničkih društava (FIAMC) prof. dr. Bernard Ars (liječnik, filozof i teolog), predsjednik Europske federacije katoličkih liječničkih društava (FEAMC) prof. dr. Vincenzo Defilippis, velečasni prof. George Wooddal iz Velike Britanije te nadbiskup Utrechta kardinal Villem Jacobus Eijk (inače i liječnik) koji je dva dana predvodio i misna slavlja u kapeli Instituta „Maria Santissima Bambina“. U liturgijskim slavljima koncelebrirali su i svećenici iz Hrvatske, prof. dr. don Ivan Bodrožić, duhovnik HKLD-a, te don Rikardo Lekaj, katedralni župnik pulske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije. Na svečanom zatvaranju konferencije hrvatskim sudionicima i predsjedniku HKLD-a odana je posebna zahvalnost zbog sudjelovanja velikog broja izaslanika iz Hrvatske, a osobito jer su hrvatski sudionici konferencije svakodnevnim pjevanjem i sviranjem uveličali misna slavlja.

Dr. Ružica Pavić Kevrić
Dr. Šime Kevrić

Možete pogledati vodeo Sred te se pećine i video Čuj nas majko

MCI Rome 3

MCI Rome 4

MCI Rome 5

MCI Rome 6

MCI Rome 7

MCI Rome 8

MCI Rome 9

MCI Rome 10

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment