Vinkovci – Proslava Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske

vinkovci gospa lurdska 1

Vinkovci – Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) Podružnica Vinkovci i Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) Ogranak Vinkovci proslavili su Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske u srijedu 11. veljače misnim slavljem u kapelici Opće županijske bolnice Vinkovci. Misu je predvodio dekan Vinkovačkoga dekanata preč. Stjepan Krekman u suslavlju duhovnika obaju društava i bolničkog duhovnika vlč. Ivana Kuterovca. U homiliji je preč. Krekman istaknuo kako Bog ostvaruje ljubav preko Marije u čovjekovu životu. Marija okuplja ljude koji imaju srca. „Svatko ima srce, reći ćete. Da, ali kakvo srce. Imati srce znači ljubiti drugoga jer je to naša zadaća, naše poslanje da ostvarimo ljubav. Oni koji posebno ostvaruju ljubav jesu djelatnici koji rade s ljudima koji su bolesni. Koliko pomažu lijekovi još više pomaže topla riječ. A topla i dobra riječ uvijek dolazi iz srca koje ima ljubavi, iz srca koje je uvijek spremno odvojiti svoje vrijeme, odvojiti sebe za drugoga. I tu je ono gdje čovjek postaje velik”, rekao je propovjednik. Isus šalje apostole propovijedati: „Idite i navješćujte Evanđelje!” Mislim da nema većega navješćivanja Evanđelja nego raditi s bolesnim osobama. Ne treba im propovijedati Evanđelje, pričati o vjeri, ali kada čovjek dođe s ljubavlju i kada s tom ljubavlju učini toliko toga da čovjek bude sretan iako je bolestan, iako je u patnji, ali netko ga želi čuti, razumjeti i prihvatiti, netko mu želi posvetiti malo vremena pa kud hoćete veće i ljepše navješćivanje Evanđelja”, pojasnio je preč. Krekman i poručio zdravstvenim djelatnicima: „Idite i svjedočite. Doći ćete k svojim bolesnicima. Nažalost bolnice su pune. Što je čovjek napredniji sve više ima bolesti. I kad se susretnete s bolesnicima i kad im pokažete malo dobrote i radosti, doživjet ćete toliko zahvalnosti i ljubavi od tih ljudi.” Istaknuvši kako je Marija izvor ljubavi, preč. Krekman je čestitao zdravstvenim djelatnicima: „Čestitam vam na vašoj ljubavi koju pokazujete prema svakom bolesniku jednako. Nije kod svih jednako učinkovita jer ovisi kako ju tko prima. Želim vam obilje Božjega blagoslova, snage i ljubavi u vašem radu.”

vinkovci gospa lurdska 2

Predsjednica HKLD-a Podružnica Vinkovci dr. Kata Krešić istaknula je kako je katoličkim liječnicima Dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske prigoda kojom žele posebno istaknuti kako njihov odnos prema bolesniku treba biti samaritanski i milosrdan te kako je čovjek čovjeku lijek. „Danas je to, unatoč svim medicinskim dostignućima, ostao temelj na kojem počiva liječenje i skrb o bolesniku. Doista, svjedoci smo ubrzanog razvoja medicinske znanosti i tehnologije koja je dostigla neslućene razmjere i snažno proširila mogućnosti liječenja i produžetka ljudskog života. Ali unatoč tome danas se ponovno naglašava povratak medicini orijentiranoj prema osobi, prema čovjeku, a ne prema bolesti. Činjenica je kako se brižnim odnosom prema bolesniku smanjuju stres i osjećaj tjeskobe i tako direktno pridonosi suradljivosti liječnika i bolesnika i boljem ishodu liječenja ili pak lakšem prihvaćanju teške bolesti. Tako se opet vraćamo na to kako u osnovi svega leži odnos čovjeka prema čovjeku i na komunikaciju kao iznimno važnu komponentu liječenja. Nažalost, upravo nam to ponekad nedostaje jer medicinski napredak je povećao mogućnosti liječenja, ali nam često ne ostaje dovoljno vremena za razgovor s bolesnikom i izgradnju brižnog odnosa i povjerenja koje je nužno ukoliko želimo postići maksimalni učinak medicinskih postupaka u liječenju. No to nas ne smije obeshrabriti niti smijemo odustati od stalnog nastojanja da u bolesniku iznad svega vidimo čovjeka i da se nikada ne umorimo u očuvanju ljudskog života i poštivanju ljudskog dostojanstva. Mi katolički liječnici znamo kako nije sve u našim rukama i da nam itekako treba pomoć kako bismo svoje znanje i vještine na najbolji mogući način upotrijebili za dobro naših bolesnika. Dan bolesnika je podsjetnik da se svi više senzibiliziramo za bolesnog čovjeka, da svatko od nas u svojoj blizini, u obitelji, na poslu, u susjedstvu prepozna u bolesnom čovjeku svog bližnjega i podari mu svoju pažnju i pomoć”, zaključila je dr. Krešić.

vinkovci gospa lurdska 3

Prije misnoga slavlja učenici Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci zajedno sa stručnom učiteljicom i članicom HKDMST-a Ogranak Vinkovci Antonijom Uršić obišli su bolničke pacijente. Tom prigodom su im razgovorom i prigodnim pisanim porukama iskazali pažnju i skrb. „ U vremenu izrazitog tehnološkog razvoja medicine razgovor je ono što nerijetko nedostaje i pacijentima i zdravstvenim stručnjacima. Na Dan bolesnika želimo i na to ukazati”, istaknula je predsjednica HKDMST-a Ogranak Vinkovci Jadranka Radović.

Tekst i foto: Snježana Kraljević

vinkovci gospa lurdska 4

No Comments

Post A Comment