Vinkovački liječnici proslavili blagdan sv. Luke

Vinkovački liječnici proslavili blagdan sv. Luke

U samostanskoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog franjevaca konventualaca u Vinkovcima svečano je 18. listopada proslavljen blagdan zaštitnika liječnika i udruge sv. Luke evanđeliste misnim slavljem koje je predvodio gvardijan fra Miljenko Hontić, duhovni asistent Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva – Podružnica Vinkovci

Fra Miljenko je na početku mise pozdravio članove Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva na čelu s predsjednicom Katom Krešić, te prigodno ocrtao lik sv. Luke evanđeliste, objašnjavajući njegovu povezanost s liječnicima i medicinom. Istaknuo je neke od značajnijih poruka koje se mogu pronaći u samoj osobi sv. Luke za svjesnije svjedočenje vjere u liječničkom pozivu, ali i općenito u svim zvanjima. Na osobit je način istaknuo posebnu vrlinu toga sveca, zaštitnika liječnika i umjetnika, a to je bila njegova oduševljenost, vjernost i postojanost, o kojoj govori apostol Pavao u prvom čitanju, kad su ga bili svi ostavili osim sv. Luke. Naime, poznato je kako je sv. Luka bio pratitelj i učenik apostola Pavla, posebno na njegovu drugom i trećem misijskom putovanju. Nadalje, naglašena je Lukina osjetljivost za Božje milosrđe i blagost te pomna pažnja u njegovim evanđeoskim opisima Isusa koji je na svojim putovanjima osobitu pozornost posvećivao siromašnima, bolesnima i nemoćnima. 

Fra Miljenko se na kraju homilije obratio i svim prisutnim vjernicima na misi s molbom da na blagdan sv. Luke posebno mole za sve liječnike, osobito u našem narodu, da i oni budu poput Krista dobri Samarijanci (kojeg također u svom evanđelju opisuje sv. Luka) koji će liječiti s empatijom i ne brinuti samo za tijelo nego i dušu svojih pacijenata.

Homiliju je završio molitvom sv. Luki za sve liječnike. Liturgijsko pjevanje predvodila je s. Viktorija Šimić, članica Milosrdnih sestara sv. Križa.

Susret članova društva s franjevcima nastavljen je nakon mise u prostorijama samostana u prigodnom druženju i razgovoru. Izvor IKA

 

logo HKLD 30 god

No Comments

Post A Comment