Vijesti iz FIAMC-a: Seksualno zlostavljanje u Katoličkoj Crkvi: bol nanesena Presvetom Srcu Isusovu

José María Simón Castellví

Dr. José María Simón Castellví, bivši predsjednik Međunarodne federacije katoličkih liječničkih društava (FIAMC)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u utorak 10. studenoga izvješće o tijeku istražnog postupka i sankcioniranja nekadašnjega washingtonskoga nadbiskupa i kardinala Theodorea McCarricka. Na izvješće o amoralnim aktivnostima bivšeg američkog kardinala, oglasio se i dr. José María Simón Castellví, bivši predsjednik Međunarodne federacije katoličkih liječničkih društava (FIAMC), čiji osvrt objavljujemo u cijelosti.

„Što se tiče oštećenih strana, na prvome je mjestu Presveto Srce Isusovo, potom žrtve zlostavljanja, a onda i sama Katolička Crkva kao institucija. Iako je istina da tijelo Crkve čine tri dijela, čija je nebeska glava Isus Krist, moramo jasno istaknuti da su izopačene seksualne radnje bile neizmjerna uvreda Bogu, iako bez sumnje ostaje činjenica da su žrtve bile okrutno mučene i zlostavljane.

Ljudska se prava moraju poštovati, ali također i Božji zakoni. Jedan od Njegovih zakona kaže da se prema Njegovoj djeci, Njegovim stvorenjima, stvorenima na Njegovu sliku i priliku, ne smije loše postupati. Istina je da neki pojedinci zbog osjećaja svemoći ponekad čine grozne stvari drugima što je dio velike misterije postojanja ljudske slobode. Slobode koja se može upotrebljavati i za činjenje dobra i zla. Slobode koja će, zbog ljudskoga dostojanstva, biti suđena i kažnjena ili nadoknađena.

Sloboda, bez obzira koristi li se za činjenje dobra ili zla, podrazumijeva odgovornost. Ljudskim je bićima dan probni rok na Zemlji. Grijesi mogu biti oprošteni isprikom (Kristu i braći), ispravljanjem nanesene štete koliko god je to moguće i obećanjem da se više neće ponavljati. Pa ipak, čovjek je socijalno biće. Kriminalna djela, poput onih navedenih u ovom izvješću, također nam jasno pokazuju kako su i ostali članovi Crkve i društva odgovorni za prevenciju i kontrolu štete nanesene najslabijima, kao što su žrtve zlouporabe moći, savjesti ili seksualnog zlostavljanja.

Većina seksualnih zlostavljanja, počinjena prema djeci ili drugim ranjivim osobama, učinjena je od strane pojedinaca koje privlače osobe istoga spola. Tim pojedincima može se ponuditi profesionalna pomoć i kao alternativa im se mora ponuditi ljepota čednosti. Postoje dobri programi pomoći seksualnim ovisnicima, ljudima s emocionalnom ovisnošću ili onima koji se ne osjećaju ugodno u svojoj koži.

Nakon niza godina velike zbunjenosti i nesnalaženja u tome kako pristupiti osobama koje se izvorno čine „dobrima“, pobožnima i kompetentnima, a na kraju pokažu „zlima ili bolesnima“, čini se da je Crkvena hijerarhija pravilno uvidjela štetu koju te osobe mogu nanijeti te aktivirala mehanizme prevencije, otkrivanja i rješavanja tih problema.

Stoga je nužno razumjeti i konačno okončati probleme koje ti pojedinci, neki s ekstremno manipulativnim sposobnostima, mogu nanijeti drugima jer posjeduju vještine koje im omogućuju uzdizanje u hijerarhiji moći i statusa u društvu u kojem su stvoreni preduvjeti za iskorištavanje drugih.“

Ivan Novak

Izvor: fiamc.org

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment