VI. balneološki znanstveno – stručni skup posvećen uspomeni na Dr. Ivana Šretera

Skup je održan 20. svibnja 2016. godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović u Lipiku u konferencijskoj dvorani „Quella“

Dr. Ivan Šreter bio je među osnivačima i prvim članovima HKLD-a

VI balneološki skup Dr Ivan Šreter 11

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet u Osijeku i Hrvatsko društvo za balneoklimatologiju i prirodne ljekovite činitelje HLZ-a organizirali su Skup

Članovi Organizacijskoga odbora bili su: prim. mr.sc. Goran Ivanišević, Darko Kelemen, dipl.iur., prim.dr.sc. Senka Rendulić Slivar, dr. Merisanda Časar Rovazdi, dr. Marica Topić, dr. Viktor Vidović i voditelj Skupa dr. Oto Kraml

Ovogodišnji Skup bio je organiziran u ozračju tužne činjenice da je prošlo 25 godina od mučkog zatočeništva i stradanja dr. Ivana Šretera u Domovinskom ratu a da se još uvijek ne zna gdje su njegovi zemni ostaci

Skupu su prisustvovali specijalisti fizijatri ali i liječnici drugih specijalnosti – neurolozi, ORL, liječnici obiteljske medicine, diplomirani fizioterapeuti, arheolozi i povijesničari.

Svečanost otvorenja uveličale su članice vokalnog sastava „Kontese“ s voditeljicom prof. Teom Silađi iz Pakraca izvedbom pjesme „Vilo moja“ za koju su nagrađene velikim pljeskom.

U svojim pozdravnim govorima uz riječi dobrodošlice ravnatelj Specijalne bolnice Lipik Darko Kelemen, dogradonačelnik Lipika gospodin Slobodan Katunar i u ime Županije Požeško – slavonske gospođa Vesna Vlašić biranim riječima su izrazili svoje zadovoljstvo uspješnim radom Bolnice Lipik i njenih djelatnika, istaknuli dugu tradiciju neurološke rehabilitacije i vjeru u daljnji razvoj u pravcu suvremenog regionalnog rehabilitacijskog centra, pohvalili održavanje ovog tradicionalnog Skupa i zaželjeli sudionicima uspješan rad i boravak u Lipiku.

Predstavnica Medicinskog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Silva Butković Soldo istaknula je važnost nedavno potpisivanje ugovora kojim je Bolnica Lipik postala suradna ustanova ovog fakulteta: „Sada će, zapravo, sve strukture liječnici, medicinske sestre, fizioterapeuti i ostali dolaziti ovdje i učiti kako se ovdje radi. Sretna sam i zadovoljna da se vidi kako se u Lipiku kvalitetno i dobro radi, da nastavimo tako i dalje te da ovo postane jedna ustanova koja će na razini grada, županije i države kao centar rehabilitacije i na europskoj razini biti prepoznata i doživljena.”

Slijedio je memorijalni dio koji su priredili dr. Oto Kraml i dr. Anđelka Gajšak Špančić.

Ovom prilikom posebno je srdačno pozdravljena sestra dr. Ivana gospođa Ankica Šreter Havlena koja je kao gost bila prisutna na Skupu.

U svom priopćenju popraćenom dokumentarnim fotografijama autori su prikazali osnovno iz života Dr. Ivana Šretera, a ovaj put usredotočenost je bila na prezentaciji mnogobrojnih zasluženih priznanja i odličja koja je primio.

Slika2Dr. Ivan Šreter ostavio je neizbrisiv trag kako u privatnom tako i u stručnom, društvenom, političkom i vjerskom životu svoje zajednice

Rodio se u Pakracu 1952. Medicinski fakultet pohađao je u Zagrebu, na kojemu je diplomirao 1978. Specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije završio je također u Zagrebu 1984. Solidnu teološku naobrazbu stječe u grupi studentske mladeži prof. Tomislava Ivančića, u koju se uključuje po dolasku na studij medicine. Aktivno je učestvovao u životu Župe Pakrac. Inicijator je tiskanja župnog lista „Zov Kalvarije“ i bio je njegov glavni urednik.

Bio je među osnivačima i prvim članovima HKLD-a.

Dr. Ivan Šreter u lipičkoj bolnici je bio posljednji predratni ravnatelj koji je kao hrvatski domoljub otet na neprijateljskoj barikadi 18. kolovoza 1991. u selu Kukunjevcu nadomak Lipika otkada mu se gubi svaki trag ali se sa sigurnošću može tvrditi, prema prikupljenim podacima, da je stradao mučeničkom smrću.

Od istaknutih odlikovanja ovdje navodim nekoliko:
Odlukom prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, 14. rujna 1995. odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s posrebrenim pleterom.
Odlikovan je i Spomenicom Domovinskog rata 24. svibnja 1996.
Hrvatski liječnički zbor dodijelio mu je 1995. nagradu „Ladislav Rakovac“.

Kao posebno toplo priznanje doživjeli smo u ime kolege Ivice poziv na sastanak posvećen njemu, koji je organizirala Zagrebačka podružnica HKLD-a s predsjednicom prof.dr.sc. Danicom Galešić Ljubanović, dr.med. Događaj je dostojanstveno održan prošle godine na obljetnicu tragedije Vukovara u prostorijama HKLD-a, dvorana Margarita Peraica, Praška 6/II, uz prisustvo brojnih kolegica i kolega te našeg duhovnika biskupa Mons.dr. Valentina Pozaića.

Dr. Anđelka Gajšak Špančić i dr. Oto Kraml prikazali su tada njegov život i sudbinu pod nazivom: Dr. Ivan Šreter, liječnik, humanist, domoljub i mučenik.

Najnovije priznanje: „Junak hrvatskog Domovinskog rata“, dodijelila mu je posthumno Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata 16. travnja 2016.

U radnom znanstveno – stručnom dijelu sastanka, prikazani su radovi prema predviđenom programu. Ugledni stručnjaci iz Hrvatske i iz Bolnice Lipik održali su 15 predavanja iz neurologije – o multiploj sklerozi te iz balneoterapije i povijesti balneologije.

Predavači su bili – prema redoslijedu nastupa: prof.dr.sc. Marija Bošnjak Pašić, prof.dr.sc. Silva Butković Soldo, dr.sc. Sandra Morović, prof.dr.sc. Damir Gortan, dr. Merisanda Časar Rovazdi, dr. Viktor Vidović, dr. Marija Koračević, mr.sc. Berislav Schejbal,prof., Spomenka Vlahović, dipl.arh., prim.mr.sc. Goran Ivanišević, dipl.ing. Radovan Čepelak, dr. Lana Bobić Lucić, Ivan Žilić, dipl.physioth., prim.dr.sc. Senka Rendulić Slivar i Danijela Babojelić, dipl.physioth.

Moderatori su bili: prim.dr.sc. Senka Rendulić Slivar, prim.mr.sc. Goran Ivanišević i dr. Viktor Vidović.

Radovi predavača tiskani su u knjizi VI. balneološki skup „Dr. Ivan Šreter“, koju je uredio dr. Oto Kraml a izdala Specijalna bolnica Lipik. Knjiga ima 216 stranica i sa ranijih pet knjiga pridonosi značaju i zabilježbi ovih događanja.

Slijedio je društveni dio – zajednički ručak pripremljen od strane ljubaznog osoblja prehrane u restoranu Bolnice Lipik. Na kraju smo se našli u bolničkom perivoju gdje je na povijesnom paviljonu „Izvor“ nastupio Gradski puhački orkestar Lipika. Organizator je priuštio sudionicima prisustvo kočije s lipicancima iz poznate „Državne ergele Lipik“ pa su sudionici iskoristili priliku provozati se parkom.

Rastali smo se zadovoljni, stručno i društveno obogaćeni s namjerom ponovnog susreta iduće godine na VII. balneološkom skupu „Dr. Ivan Šreter“.

Autor teksta i fotografija: Oto Kraml

VI balneološki skup Dr Ivan Šreter 12

Pogledajte još fotografija sa Skupa OVDJE!

 

No Comments

Post A Comment