Večer sjećanja na prof. dr. sc. Branimira Richtera, 3 travnja

 

Hrvatsko katoličko liječničko društvo
Podružnica “Branimir Richter” u Zagrebu

Vas poziva na večer sjećanja na prof. dr. sc. Branimira Richtera, dr. med. povodom 10. obljetnice njegove smrti u nedjelju 3. travnja 2022. u franjevačkoj crkvi i knjižnici, Av. G. Šuška 2, Dubrava-Zagreb.

 

Program:

17.30 – krunica

18.00 – misa za ++ Branimira i Željku Richter

19.00 – prigodni program u kojem sudjeluju:

prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica Podružnice

“Uvodna riječ susretu s povodom”

prof. dr. sc. Sven Seiwerth, dr.med. prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

predavanje “Branko Richter, Gospodin profesor”

 

Prigodni program će se od 19 sati moći pratiti i putem poveznice:

Join Zoom Meeting

https://us04web.zoom.us/j/73060524683?pwd=KYWqvFgYXZ8gYBvasNbfFSW2iQx0Jq.1

Meeting ID: 730 6052 4683

Passcode: dMu2Fj

 

Upravni odbor Podružnice “B. Richter” u Zagrebu

 

br

 

Prof. dr. sc. Branimir Richter, dr. med. (1920.-2012.) bio je član Inicijativnog odbora za osnivanje HKLD-a, autor prvog i nekoliko narednih Statuta Društva i autor loga HKLD-a.  Otvorio je osnivačku skupštinu HKLD-a 16. veljače 1991. godine. Bio je član uređivačkog odbora Glasnika HKLD-a, prevoditelj i pisac tekstova, lektor Glasnika “dok je god mogao držati olovku u ruci”. Često je sam dostavljao Glasnik iz tiskare, pakirao ga i nosio na poštu. Volio je mlade, vjerovao im, prihvatio ih i podupirao u osnivanju Sekcije mladih HKLD-a, a kad su juniori postali seniori promišljeno ih je i postepeno uključivao u rad cijelog Društva. Prof. Richter je sudjelovao u uređenju prostorije u  kojoj se HKLD-e smjestio u početku, kod otaca Isusovaca u Palmotićevoj ulici.  Ostala je zapamćena njegova briga da nakon svakog sastanka ta prostorija ostane čista i uredna. Sa 86 godina je bio član Odbora za uređenje prostora HKLD-a u Praškoj ulici. Kao jedini umirovljeni član Odbora dočekivao je i ispraćao majstore i čuvao ključeve prostora. Kada su mu za 80 rođendan članovi HKLD-a poklonili Jeruzalemsku Bibliju sa svojim potpisima zahvalio je riječima: “Pored Božje riječi najdraža su mi vaša imena”.  Kada više nije mogao, radi duboke starosti, redovito dolaziti u HKLD-e rekao nam je “Ja svaki dan molim za HKLD-e. A znate li za što molim? Molim da ne budu bahati, puni sebe, da se ne posvade i da se sve ne raspadne. Ako to bude, sve će ostalo biti…”

Imajući u vidu sve navedeno, kao i mnoge druge skrivene zasluge prof. Richtera, bio je izuzetno samozatajan čovjek koji je iskreno živio evanđeosku misao „Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!“ (Lk 17,10), Skupština Podružnice u Zagreb je 18. siječnja 2017. godine donijela odluku da Podružnica nosi ime po prof. Richteru – Podružnica „Branimir Richter“ u Zagrebu.

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment