Varaždin: Održana redovna godišnja Skupština Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva

U subotu 2. ožujka 2024. u Varaždinu je održana redovna godišnja Skupština Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD) kako bi se ocijenio rad Društva u protekloj godini i donio plan i program rada za tekuću godinu

Skupštini je prethodila misa zahvalnica u Varaždinskoj katedrali koju je predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru, a koncelebrirali su duhovnici HKLD-a don Ivan Bodrožić, fra Domagoj Runje (duhovnik Podružnice HKLD u Splitu), vlč. Nikola Tomašević (duhovnik Podružnice HKLD u Varaždinu) i vlč. Matej Zakanj (duhovnik Sekcije mladih HKLD).

Nakon pozdravnih riječi dr. Lovre Mlakara, predsjednika Podružnice HKLD-a u Varaždinu, Skupštinu je otvorio predsjednik HKLD-a prof. dr. sc. Rok Čivljak koji je svim nazočnima zahvalio na dolasku, a osobito izaslanicima iz udaljenih podružnica. Pozvao je nazočne da uvodnim promišljanjem svatko u sebi pokuša odgovoriti na tri pitanja: što misle zašto je 1991. osnovan HKLD, što smo od zadanih ciljeva trebali ostvariti, a što smo ostvarili u protekloj godini.

U svom izvješću Predsjednik HKLD-a osvrnuo se na brojne aktivnosti Društva u protekloj godini od prošle Izborne skupštine Društva održane u ožujku na kojoj su izabrani novi članovi upravnih tijela Društva. Redovito su se odvijale sjednice Upravnog odbora, od kojih su najvažnije bile ona u svibnju 2023. godine održana u Vepricu, povodom obilježavanja 30. obljetnice osnivanja Podružnice HKLD-a u Splitu, te sjednica održana u studenome u Krašiću kojim povodom su dužnosnici HKLD-a posjetili obnovljeni Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca, sjetivši se njegove mučeničke smrti za Kristovu Crkvu, a u godini obilježavanja 25. obljetnice njegove beatifikacije.

Uslijedio je prikaz važnijih aktivnosti kronološkim redom: sudjelovanje članova HKLD-a na Simpoziju FEAMC-a „Međureligijski dijalog u medicini u Europi“ u Albaniji (travanj, Tirana), u sklopu kojega su članovi Sekcije mladih sudjelovali na Okruglom stolu „Biti katolički liječnik u Europi danas i sutra“; organizacija i sudjelovanje na Simpoziju „Teologija i medicina pred izazovima promjene spola“ u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Splitu (svibanj, Split); komemoracija za preminulog prvog duhovnika HKLD-a biskupa Valentina Pozaića (lipanj, Zagreb); sudjelovanje u organizaciji i održavnju Ljetnog kampa za mlade ”Tirocinium AD MMXXIII” u organizaciji novoosnovanog međunarodnog društva mladih liječnika Societas Lucae, a uoči Svjetskog dana mladih u Portugalu na kojemu su sudjelovali i članovi naše Sekcije mladih HKLD-a (srpanj, Lisabon); sudjelovanja na obilježavanju Nacionalnog dana mirotvorstva povodom obljetnice nestanka našega člana dr. Ivana Šretera (kolovoz, Pakrac); sudjelovanje u pilot-projektu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije o edukaciji starijih osoba u ruralnim područjima (listopad, Kalje); susret s članovima Podružnice u Puli povodom blagdana Gospe Gvadalupske i molitva za nerođene, posjet Pavlinskom samostanu u Sv. Petru u Šumi, Pićanu, Lanišću (prosinac); organizacija stručnog skupa „Odgovornost za život u demografskoj obnovi Hrvatske“ održanom u više podružnica HKLD-a tijekom godine; obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Podružnici HKLD-a u Đakovu (prosinac, Đakovo). Od duhovnih sadržaja za istaknuti je: korizmenu duhovnu obnovu s mons. Matom Uzinićem, riječkim nadbiskupom (ožujak, Zagreb); susret s mons. dr. Petrom Palićem, biskupom mostarsko-duvanjskim (travanj, Mostar); duhovne rekolekcije s fr. Stipanom Juričem, umirovljenim profesorom Angelicuma, uoči blagdana sv. Luke te liturgijsko slavlje na sam blagdan sv. Luke koje je u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu predvodio mons. Ivan Štironja, porečko-pulski biskup (listopad, Zagreb); proslavu blagdana sv. Kuzme i Damjana u organizaciji Sekcije farmaceuta sa susretom članova susjednih podružnica (rujan, Kuzminec); hodočašće u Vukovar i Ilok povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, u organizaciji Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu (studeni, Vukovar/Ilok) i druge.

Tijekom duhovnih rekolekcija uoči blagdana sv. Luke u Dvorani Margarita Peraica u sjedištu Društva otvorena je izložbe sakralne umjetnosti autorice Ivane Trostman iz Dubrovnika, a Brigita Konsuo Peček, urednica biblioteke Stella Maris, predstavila je knjigu Donalda H. Callowaya Marijino Biserje (listopad, Zagreb).

Vrhunac aktivnosti HKLD-a u protekloj godini bilo je Nacionalno hodočašće HKLD-a u Svetu zemlju održano u rujnu 2023. na kojemu se okupio veliki broj članova HKLD-a uz članove njihovih obitelji. Hodočašće je bilo izvanredna prilika za duhovnu obnovu, koju je predvodio naš duhovnik prof. Ivan Bodrožić, ali i međusobno druženje članova HKLD-a što je urodilo idejama za buduće aktivnosti Društva.

Društvo je nastavilo s redovitim izdavačkim aktivnostima te je tijekom godine objavljeno četiri broja Glasnika HKLD, a u završnoj pripremi je izdavanje još dvije knjige iz biblioteke Signa cordis: knjiga Zanimanje: liječiti, olakšati, ohrabriti – Razmišljanja o etici u liječničkom pozivu počasnog predsjednika FIAMC-a José María Simón Castellvíja te knjiga Križni put s desnim razbojnikom prof. dr. don Ivana Bodrožića. Promocija ovih izdanja očekuje se tijekom ovoga mjeseca.

Nastavljena je dobra suradnja sa srodnim društvima i institucijama, ali uspostavljeni i novi kontakti koji bi u budućnosti mogli uroditi većim plodovima, kako na domaćoj (Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara, Hrvatsko katoličko sveučilište, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Centar za proučavanje odnosa znanosti i religije Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska biskupska konferencija, Hrvatska katolička mreža, Laudato TV, Radio Marija) tako i na međunarodnoj sceni (FEAMC, FIAMC, Papinska akademija za život, MaterCare International).

Predsjednik je na kraju zahvalio svim članovima Društva na dosadašnjem doprinosu, kao i svim sponzorima i podupirateljima Društva koji su nas materijalno i duhovno podupirali u dosadašnjem radu. Pozvao je članove HKLD-a da se ohrabre riječima iz Evanđelja po Luki: „Žetva je velika, ali radnika malo. Molite, dakle, gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove… U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’… I kazujte im: ‘Približilo vam se Kraljevstvo Božje!'” (Lk 10,1-9).

Nakon izvješća predsjednika HKLD-a uslijedila su izvješća tajnika, rizničara, Nadzornog odbora, Suda časti te predstavnika podružnica i sekcija Društva. Tajnik Društva dr. Andrija Miculinić u svom izvješću pročitao je imena preminulih članova Društva u protekloj godini, a posebno smo se sjetili preminulog oca biskupa mons. Valentina Pozaića, prvog duhovnika i osnivača HKLD-a, kojih smo se prisjetili u molitvi i tijekom mise i na Skupštini.

Radnim dijelom Skupštine predsjedalo je Radno predsjedništvo na čelu kojega je bio dr. sc. Ivan Ćelić, uz predstavnike podružnica iz Zagreba (prim. dr. Ivan Barišić), Koprivnice (dr. Dražen Sačer), Osijeka (doc. dr. prim. Melita Polić-Vukšić) i Varaždina (dr. Lovro Mlakar).

Na Skupštini je donesen i plan i program rada za 2024. godinu koji možete vidjeti ispod!

Rok Čivljak
predsjednik HKLD-a

Autori fotografija: Petar Bilić, Ivan Ćelić, Andrija Miculinić, Danijela De Micheli Vitturi, Zora Zakanj

 

 

No Comments

Post A Comment