Varaždin: Odgovornost za život u demografskoj obnovi Hrvatske

U organizaciji Podružnice HKLD-a u Varaždinu i Varaždinske biskupije u srijedu, 13. prosinca 2023. održan je u Varaždinu stručni skup na temu „Odgovornost za život u demografskoj obnovi Hrvatske“. Predavači su bili Danijela De Micheli Vitturi, dr. med., specijalistica obiteljske medicine i logoterapeut, Martin Martinović, dr. med., specijalist pedijatar te mr. sc. Žarko Šperanda, dr. med., specijalist ginekolog​ije i opstetricije. Moderator je bila Veridijana Pavlović, dr. med., dopredsjednica Varaždinske podružnice.

Dr. De Micheli Vitturi govorila je na temu odgovornog roditeljstva kao osnove demografske obnove Hrvatske. Uloga je sadašnjih i budućih roditelja da roditeljstvo prihvaćaju odgovorno, a temelj odgovornog roditeljstva je ljubav. Svoje izlaganje potkrijepila je i vlastitim pjesmama koje je napisala na tu temu.

Dr. Martinović je u svome predavanju iznio podatke o kretanju broja poroda u KBC Osijek od 1964. do 2022. godine te ukazao na problem kontinuiranog pada broja poroda u Osijeku, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, u proteklih tridesetak godina. Istaknuo je kako Crkva nudi učinkovito rješenje promovirajući otvorenost životu što bi svaka mlada katolička obitelj trebala usvojiti.

Ginekolog Šperanda u svome predavanju prikazao je utjecaj odgode rađanja u kasniju životnu dob na smanjenje plodnosti i depopulaciju. Istaknuo je kako plodnost žena nakon 27. godine života opada svake godine oko 10 %, tako da sa 32-35 god ona iznosi približno 32% od maksimalne plodnosti, što je važno obzirom da se sve više žena odlučuje na majčinstvo tek nakon 35. godine života.

Na kraju je predstavljena knjiga dr. De Micheli Vitturi Strah od rađanja koja objedinjuje njezine tekstove objavljene u časopisu Marija koji prate crkvenu godinu od došašća do svetkovine Krista Kralja. Većina tekstova odnosi se na obitelj, plodnost, natalitet, roditeljstvo, a potiče mlade roditelje da se ugledajući se u Blaženu Djevicu Mariju i sv. Josipa kao uzore oslobode straha od rađanja.

Nazočnima se obratio i predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak koji je pojasnio kako je došlo do inicijative da HKLD organizira stručni skup na ovu temu. Demografija nije medicinska struka, ali se liječnici različitih medicinskih specijalizacija izravno ili neizravno bave određenim segmentima zdravlja i bolesti koji pozitivno ili negativno mogu utjecati na demografsku sliku nacije. Tako su članovi HKLD-a različitih specijalnosti – obiteljske medicine, pedijatri, ginekolozi – ukazali na elemente koji doprinose negativnoj demografskoj slici Hrvatske, ali i na moguća rješenja kojima se na nju može pozitivno djelovati.

Skup je zaključio dr. Lovro Mlakar, predsjednik Podružnice HKLD-a u Varaždinu, koji je zahvalio predavačima i okupljenima na dolasku među kojima su bili i sadašnji varaždinski biskup mons. Bože Radoš i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Rok Čivljak

Izvor: https://www.biskupija-varazdinska.hr/vijesti/odrzan-strucni-skup-odgovornost-za-zivot-u-demografskoj-obnovi-hrvatske-u-varazdinu/43409

No Comments

Post A Comment