VARAŽDIN: OBNOVITELJSKA SKUPŠTINA PODRUŽNICE

Obnoviteljska skupština Podružnice HKLD-a u Varaždinu održana je u srijedu, 15. veljače u biskupijskom Centru za mlade u Varaždinu. Hrvatsko katoličko liječničko društvo je katolička stručna nevladina organizacija, koja okuplja doktore medicine, doktore dentalne medicine, magistre farmacije, magistre medicinske biokemije i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu. Njih tridesetak okupilo se na spomenutoj skupštini kako bi obnovili Varaždinsku podružnicu nakon nekoliko godina zatišja u aktivnostima i djelovanju Društva.

Uvodnu molitvu predvodio je domaćin, generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić koji je okupljenima prenio pozdrave i podršku varaždinskog biskupa Bože Radoša koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati skupštini. Nakon molitve okupljene je pozdravila dosadašnja predsjednica Podružnice dr. Veridijana Pavlović izrazivši radost zbog obnavljanja društva i podrške velikog broja kolega koji su se okupili. Pozdravila je i goste iz središnjice HKLD-a na čelu s predsjednikom prof. dr. sc. Rokom Čivljakom, predsjednicu koprivničke Podružnice HKLD-a dr. Mariju Sačer te župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka.

 

 

U nastavku je preč. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK, na zamolbu varaždinskog biskupa Bože Radoša, okupljenima održao kratki duhovni nagovor kao poticaj za njihov osobni i vjerski život, ali i ovaj trenutak djelovanja Varaždinske podružnice HKLD-a.
Preč. Novak promišljao je nad riječima iz Evanđelja po Marku, o odlomku u kojem Isus pita svoje učenike tko je on za njih i o Petrovoj ispovijesti. Razgovor Isusa i učenika odvija se na njihovom putu prema Cezareji Filipovoj, učenici su prihvatili Isusov poziv i prate ga u njegovom javnom djelovanju. Kad ih je pozvao Isus im nije objavio kamo ih vodi, štp će biti s njima ako pođu za njim, rekao im je samo da će biti ono što su bili do sada – ribari, ali na Božji način. Bit će ribari ljudi. „To je značajna karakteristika Isusovog poziva koji upućuje svakome od nas, da nam ne oduzima ono što jesmo, ali da to što jesmo budemo na Božji način: ottac, majka, suprug, brat, prijatelj, liječnik, medicinski djelatnik. Biti Isusov učenik znači oplemeniti svoj život, svoje odnose, svoje djelovanje i poslanje dimenzijom koju nije moguće kvantificirati. To znači mijenjati svoja očekivanja u odnosu prema Bogu i mijenjati svoje poimanje Boga i graditi odnos povjerenja s njime.“, rekao je preč. Novak.

 

 

Zanimljiv je grad u koji putuju Isus i učenici, Cezareja Filipova bio je novi grad oko 170 km od Jeruzalema, grad bez povijesti, kulturnog i vjerskog identiteta. I upravo na putu prema tom gradu Isus učenicima postavlja dva identitetska pitanja: što ljudi govore o njemu i što učenici govore o njemu. Prvo pitanje govori nam da je važno poznavati okolinu, mentalitet ljudi, okolinu u kojoj živimo i djelujemo da bismo mogli odgovoriti na izazove svoga poslanja, a drugo pitanje važno je zbog našeg osobnog identieta i odnosa s osobom Isusa Krista, protumačio je Novak.
Iako je Petar dao jednu od najjasnijih definicaja tko je to Isus Krist, iz onoga što je slijedilo do trenutka Isusovog križa jasno je da nije razumio, ni on, ni drugi učenici. Ovaj je Petrov odgovor bio tek početak hoda u vjeri, ali je bilo potrebno iskustvo suputništva s Isusom, iskustvo napuštenosti, pada, milosrdne ljubavi. Tek nakon toga Petar i učenici bili su spremni govoriti i svjedočiti za Isusa, kazao je Novak.

 

 

„Vjerujem da smo kao vjernici imali prilike doživjeti iskustvo koje je proživio Petar uz Gospodina živeći u njegovoj blizini, iskustvo napuštenosti, iskustvo pada i iskustvo milosrdne ljubavi. Svjedočenje za Isusa u našem životu našoj Cezareji u kojoj živimo autentičnije je djelima nego riječima…Vjerujem da i ova podružnica HKLD-a u kojoj se okupljaju liječnici koji žive vjeru u Gospodina može i dalje rasti i razvijati se u dobroti, ljubavi, plemenitosti. Zajednička podrška koju gradite kao liječnici i medicinski djelatnici, neka bude oplemenjena jasnim zalaganjem za vrijednosti i dostojanstvo ljudskog života u svim njegovim mijenama, znajući da nam je Isus Krist sigurni suputnik koji i vas poziva da donosite Radosnu vijest u Cezareje svojega života“, zaključio je svoj nagovor preč. Novak.

Nakon kratkog pozdrava i poticaja na obnavljanje Podružnice i aktivno sudjelovanje u njezinom radu predsjednika HKLD-a prof. dr. sc. Roka Čivljaka, uslijedio je i izbor novih dužnosnika na čelu HKLD-a podružnica Varaždin te je novim predsjednikom izabran dr. Lovro Mlakar, potpredsjednica je dr. Veridijana Pavlović, oboje liječnici obiteljske medicine, za tajnicu je izabrana dr. Veronika Jaković, specijalizantica pedijatrije te rizničar dr. Marin Senčar, spec. abdominalne kirurgije.

Nakon izbora skupu se obratio novi predsjednik Varaždinske podružnice dr. Lovro Mlakar koji je istaknuo želju da Društvo bude aktivno u traženju načina međusobne podrške i rasta u vjeri, ali i međusobne stručne podrške u izazovima današnjeg vremena.
Završno je skup pozdravio i župan Anđelko Stričak izrazivši osobnu i županijsku podršku Društvu i njegovom djelovanju u Varaždinskoj županiji.

Anita Treščec

No Comments

Post A Comment