Uz organizaciju izložbe Medicina sacra

Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Podružnica Branimir Richter, Zagreb je u suradnji s Hrvatskim muzejom medicine i farmacije HAZU-u i ustanovom URIHO organiziralo izložbu Medicina sacra. Povod organizacije izložbe je proslava 25. godišnjice HKLD-a i 10. godišnjice Podružnice Branimir Richter, Zagreb

msNaziv izložbe je Medicina sacra – Medicina posvećena Bogu. Navikli smo govoriti o crkvama kao sakralnim građevinama u kojima se na poseban način slavi Bog. Ponekad čujemo da se govori o sakralnoj umjetnosti, sakralnoj glazbi, sakralnim predmetima… No može li medicina biti posvećena Bogu? Odgovor na to pitanje pokušava dati ova izložba.

Jedna od temeljnih istina katoličke vjere je: „Sin je Božji postao čovjekom i otkupio nas svojom mukom, smrću na križu i uskrsnućem“. Isus Krist, Božji sin koji nas je toliko ljubio da je postao jedan od nas, s nama u svemu jednak osim u grijehu, dao nam je primjer pravog bogoljublja i istinskog čovjekoljublja. Pored svog božanskog nauka, ostavio nam je brojne primjere brige za čovjeka. Posebno su mu na srcu bili bolesnici. Evanđelje kaže da je Isus „liječio svaku bolest i nemoć u narodu“ (Mt 4,23). Na posljednjoj večeri, nakon što je učenicima oprao noge, Isus im kaže: “Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih“ (Iv 13,15). Ne ispunjavaju li ovu Gospodinovu želju iz dana u dan tolike medicinske sestre i njegovateljice brinući se za najslabije?

Kristovu brigu za čovjeka na poseban su način utjelovili sveci kojima je posvećena ova izložba. Istaknimo neke od njih:

Sveti Luka – evanđelista i pisac djela apostolskih, „ljubljeni liječnik“, suputnik i supatnik sv. Pavla koji pritisnut nevoljama, samoćom i starošću piše sv. Timoteju: „Luka je jedini sa mnom.“ (2 Tim 4,11). Sv. Luka je zaštitnik liječnika i HKLD-a.

Sv. Kuzma i Damjan, koji su liječili bez naknade, su zaštitnici liječnika i farmaceuta, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i zagrebačke podružnice HKLD-a.

Sv. Apolonija – zaštitnica doktora dentalne medicine, sv. Rok – zaštitnik od zaraznih bolesti, sv. Lucija – zaštitnica dobrog vida i brojni drugi sveci čija imena i uloga su navedeni na panoima i u katalogu izložbe.

Taj neprekinuti niz svetaca kojima je na srcu dobro bolesnika nastavlja se do naših dana. Sjetimo se svetog pape Ivana Pavla II. Napisao je encikliku „Spasonosno trpljenje“ , utemeljio Svjetski dan bolesnika na blagdan Gospe Lurdske. On sam je bio živi primjer patnika kojeg niti najveća osobna patnja nije mogla spriječiti da brine za druge. Zadnji puta se pokušao obratiti narodu na trgu sv. Petra nekoliko dana prije svoje smrti. Kad je shvatio da ne može govoriti, nijemo, drhtavom rukom je blagoslovio mnoštvo na trgu. Tri dana nakon toga je umro. Posljednje riječi su mu bile: “Pustite me da odem“.

Taj i takav papa napisao je encikliku „Evangelium vitae – Evanđelje života“. U njoj govori da su glavni problemi naše civilizacije u tome što se vrijednost čovjeka procjenjuje po onom što posjeduje – materijalizam, po tome koliko je koristan – utilitarizam i/ili koliko služi kao sredstvo zabave –hedonizam. To troje: materijalizam, utilitarizam i hedonizam prijete da unište uljudbu koju je čovječanstvo, a posebno Europa, izgrađivalo tisućljećima. Sv. Ivan Pavao II predlaže da se tim opasnim nastojanjima suprotstavimo gradeći civilizaciju ljubavi i upućuje snažan apel svima i svakome: „u ime Boga: poštuj, brani, ljubi i služi životu, svakom ljudskom životu!“ (Evangelium vitae br. 5). To više što je taj život slabiji i nemoćniji. Upravo su tim mislima bili vođeni sveci o kojima govori ova izložba. To je poticaj i poziv i za nas danas: graditi civilizaciju ljubavi, da naša medicina doista bude Medicina sacra – Medicina posvećena Bogu kojemu iskreno služimo u bratu čovjeku.

Izložba Medicina Sacra je bila svečano otvorena u prostorijama HKLD-a u Praškoj 6 21. prosinca 2016. godine gdje ju se je mogla razgledati do 20. siječnja 2017. g. Zatim je bila predstavljena 27. siječnja 2017. g. u sklopu Noći muzeja u Galeriji Sunce, gdje je ostala izložena dva tjedna. Bila je prikazana i u Hrvatskom povijesnom muzeju 9. 1. 2017. u sklopu proslave blagdana sv. Apolonije, zaštitnice doktora dentalne medicine. Za Svjetski dan zdravlja 7. travnja 2017. g. izložba će biti postavljena u prostorijama Hrvatskog katoličkog sveučilišta, gdje će je se moći razgledati do Uskrsa 2017. g.

Svi koji su zainteresirani za organizaciju izložbe u svojim prostorijama mogu se javiti na mail danica.ljubanovic@mef.hr ili na telefon 091 4566 864.

Prof.dr.sc. Danica Galešić Ljubanović
Predsjednica HKLD-a, Podružnica Branimir Richter, Zagreb

 

No Comments

Post A Comment