Uskrsna čestitka duhovnika Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a

uskrsna čestitka 2017

Stara hrvatska uskrsna pjesma, opjeva nam otajstvo Kristova uskrsnuća:

Pjevaj hvale, Magdaleno,
jer uskrsnu Janješce,
trgnu iz sna ljudstvo sneno,
svlada tmine, moći zle.

Zdravo, zdravo, spasa cijeno,
zdravo Janje pomirbeno!

Svršila se krvna žrtva,
Krist pobijedi svijeta grijeh;
obnovi nam carstva mrtva,
pade pakla bijes i smijeh.

Svim uskrsnu život duše,
usta Gospod, mira car;
potoci se krvi suše,
otkad grije njegov žar.

U osvit prvoga dana u tjednu, opisuje evanđelist Matej, dođe Marija Magdalena pogledati grob (Mt 28,1). Ista ona Marija Magdalena koja se osvjedočila snazi Božjega milosrđa u oproštenju grijeha, koja je osjetila blagost Isusove osobe, sada se osvjedočuje praznome grobu iz kojega dopire miris novoga života, miris beskrajnog milosrđa i Božje pobjede.

I mi smo, poput Marije Magdalene, toliko puta u životu osjetili snagu Božjega milosrđa i oproštenja, iskusili smo Isusovu blagost prema našim grijesima i lutanjima, a u ove vazmene dane pozvani smo u vjeri iskusiti zoru, osvit novoga dana, i prazan grob iz kojega ne dopire zadah mrtvoga, nego miris živoga Boga! Snaga Uskrsa upravo je u tome: u osvitu dana, u vremenu kada nije ni noć – a još ni dan, u vremenu kada nam Bog daje da vidimo samo očima vjere snagu njegova milosrđa koje pobjeđuje svaki grijeh, svaki strah, donosi smisao i rasvjetljava tmine u kojima toliko lutamo. I zato i nama, kao i Mariji Magdaleni, Uskrs postaje i poslanje da razglasimo Radosnu vijest: Uskrsnuo je! Trgnu iz sna ljudstvo sneno, svlada tmine, moći zle. Svršila se krvna žrtva, Krist pobijedi svijeta grijeh; obnovi nam carstva mrtva, pade pakla bijes i smijeh. Svim uskrsnu život duše, usta Gospod, mira car; potoci se krvi suše, otkad grije njegov žar!

Od srca želim Vama i Vašim obiteljima blagoslovljen Uskrs i obilje hrabrosti u životnom radosnom naviještanju Radosne vijesti!

vlč. Kristijan Kuhar

No Comments

Post A Comment