Upravni odbor HKLD-a hodočastio u Krašić

Upravni odbor Hrvatskog katoličkog liječničkog društva hodočastio je na spomendan sv. Katarine Aleksandrijske, u subotu, 24. studenog 2023., u rodnu Župu bl. Alojzija Stepinca u Krašić

Misu je u crkvi Presvetoga Trojstva predvodio duhovnik HKLD-a svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu prof. dr. don Ivan Bodrožić. Na misnom slavlju su bili prisutni i hodočasnici iz Župe bl. Alojzija Stepinca u Zadru predvođeni župnim pastoralnim pomoćnikom don Tomislavom Planinićem.

Na početku homilije prof. dr. don Ivan Bodrožić je istaknuo važnost uspostavljanja kontakta vjernika i Boga. „Mora se uspostaviti s Bogom odnos i njemu se klanjati kao Bogu živomu, kao Bogu koji jest, koji prodire u naš život i koji nam daje novu životnu stvarnost“, kazao je.

Napomenuo je kako je ta tvrdnja polazište za razumijevanje prvog čitanja iz Prve knjige o Makabejcima. „Židovski narod je uspio opstati na ovoj vjetrometini, boreći se protiv snažnih protivnika koji su naposlijetku zaključili da su oni promašili svoj život. To je napravio i kralj Antioh koji je priznao (…) da su mu se dogodila sva zla zato što se drznuo upasti u Jeruzalem, srušiti svetište i poharati ono što je bilo Božje. Shvatio je da Bog ostaje, a mi ljudi prolazimo“, rekao je propovjednik.

Don Ivan Bodrožić povezao je sadržaj prvog čitanja sa životom bl. Alojzija Stepinca za kojeg kaže da je bio „stup vjere našega naroda“. Istaknuo je da su se komunisti htjeli poslužiti njime kao oruđem. „On je to dobro prozreo (…). Bio je čovjek koji je imao puno zajedništvo s Bogom živim. Koji je dobro znao da je živi Bog prisutan u Katoličkoj Crkvi i da on ne može odustati od svjedočenja živoga Boga. (…) Za nj je doista Bog, bio Bog živih, koji je njega oživljavao, koji je njemu dao snagu da na toj povijesnoj vjetrometini stane i da svojim životom brani interes i Crkve, svakog čovjeka i hrvatskog naroda“, kazao je.

„Hrvatsko katoličko liječničko društvo također treba crpiti snagu iz poruke koju smo čitali iz Svetoga pisma i iz poruke života bl. Alojzija“, poručio je okupljenima propovjednik te dodao da oni „koji žive od Boga živoga“ ne smiju pristati na ponude „svijeta“. „Danas je draga braćo i sestre poziv liječničkog društva taj da živi u životnoj boli i da se bori za život. To čine oni koji mu pripadaju, trude se štititi, braniti život od začeća pa do smrti, ne samo radi nekog pravila (…), nego jer žive uronjeni u živoga Boga“, rekao je don Ivan Bodrožić.

Na kraju homilije propovjednik je poručio vjernicima da po primjeru bl. Alojzija Stepinca ne dopuste da im netko „eutanizira savjest, vjeru i ljubav“. „Braniti savjest znači braniti pravo čovjeka da bude u punom zajedništvu sa svojim Gospodinom. (…) Da iz njega crpi snagu, da tom snagom svjedoči drugima koliko je lijepo primati neumrli, božanski i vječni život. (…) Naše je poslanje tim istim životom oživljavati one koji su nam povjereni, bilo da skrbimo o tijelu, ali nadasve oživljavati duh – svetim, neprolaznim životom koji smo primili kroz svoga vječnoga, neprolaznoga i živoga Boga“, zaključio je don Ivan Bodrožić.

Nakon mise, Upravni odbor HKLD-a održao je svoj radni sastanak te su posjetili obnovljeni Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca.

Izvor foto i tekst: IKA/Župa Krašić

No Comments

Post A Comment