Umro kardinal Zenon Grocholewski, nekadašnji pročelnik Kongregacije za katolički odgoj

kardinal Zenon Grocholewski

Nekadašnji pročelnik Kongregacije za katolički odgoj poljski kardinal Zenon Grocholewski umro je u petak, 17. srpnja u Rimu u 80. godini života.

U brzojavu sućuti papa Franjo se sa zahvalnošću spomenuo zaslužnog rada kardinala Grocholewskog kao cijenjenog profesora kanonskog prava na gregorijanskom i lateranskom papinskom sveučilištu te kao autora brojnih znanstvenih publikacija. Kardinal Grocholevski velikodušno se posvetio službi Svete Stolice najprije kao tajnik i prefekt Vrhovnog suda Apostolske signature, a zatim kao pročelnik Kongregacije za katolički odgoj, istaknuo je papa Franjo.

Kardinal Zenon Grocholewski rođen je 1939. godine u Bródkiju u Poljskoj. Za svećenika nadbiskupije Poznań zaređen je 1963. godine. Doktorirao je kanonsko pravo na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Radio je na Vrhovnom sudu Apostolske signature kao bilježnik, kancelar, tajnik i prefekt od 1972. do 1999. godine. Dao je i važan doprinos u izradi Zakonika kanonskog prava iz 1983. godine. Predavao je kanonsko pravo na gregorijanskom i lateranskom papinskom sveučilištu.

Papa Ivan Pavao II. imenovao je Grocholewskog naslovnim biskupom 1982. godine. Nadbiskup je postao 1991., a kardinal 2001. Bio je postulator kauze bl. Edmunda Bojanowskog, kojega je blaženim proglasio Ivan Pavao II. 1999. godine u Varšavi, i bl. Sancje Janine Szymkowiak.

Pročelnik Kongregacije za katolički odgoj bio je od 1999. do 2015. godine. Do smrti je obnašao dužnost velikog kancelara Papinskog sveučilišta Gregoriana. Ika

Pogledajte više OVDJE!

Odabrao: mr.sc. Žarko Udiljak, DDM, spec.dent.prot.
predsjednik Sekcije doktora dentalne medicine HKLD-a

 

 

No Comments

Post A Comment