U Zagrebu proslavljen blagdan sv. Luke evanđelista, zaštitnika Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva

Članovi Podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva “Branimir Richter” u Zagrebu i Upravnog odbora HKLD-a proslavili su blagdan sv. Luke evanđelista, zaštitnika Društva i svih liječnika, u bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu 18. listopada 2022. godine

Svečano misno slavlje predvodio je mons. Roko Glasnović, biskup dubrovački, s kojim su u koncelebraciji bili fra Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i fra Ivan M. Lotar, župnik župe sv. Antuna Padovanskog. Biskup Roko prenio je okupljenim članovima HKLD-a pozdrave svih hrvatskih biskupa koji su se okupili u Zagrebu na plenarnom zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije. U homiliji se biskup osvrnuo na poruku današnjeg Evanđelja koje je napisao upravo sv. Luka: „Žetva je velika, ali radnika malo“. Time je htio naglasiti važnost okupljanja katoličkih liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika, ne samo u služenju bolesnima, već i u prenošenju Božje riječi cijelom svijetu. Zahvalio im je za sve dobro koje čine u skrbi za bolesne, osobito u proteklom vremenu pandemije, ali i pozvao da budu ustrajni i hrabri te slijede primjer svoga zaštitnika sv. Luke koji nije bio poput Dema koji je napustio sv. Pavla „zaljubljen u sadašnji svijet, i otišao u Solun… ili Krescencija koji je otišao u Galaciju… Tita u Dalmaciju“ već ostao uz svoga učitelja: „Luka je jedini sa mnom“ (2Tim 4, 10-17b). Biskup je podsjetio nazočne i na stihove psalma koji govore: „Sakriješ li lice svoje, tad se rastuže; ako dah im oduzmeš, ugibaju, i opet se u prah vraćaju. Pošalješ li dah svoj, opet nastaju, i tako obnavljaš lice zemlje“ (Ps 104) želeći ih podsjetiti da je Gospodin taj koji nam daje snagu i duh kršćanskoga djelovanja po kojemu smo mi katolički liječnici pozvani obnavljati svijet.

Proslavi su prethodile duhovne rekolekcije na temu „Luka, liječnik u službi Kristova milosrđa

koje je dan uoči blagdana sv. Luke u dvorani Margarita Peraica u sjedištu Društva predvodio doc. dr. sc. Taras Barščevski s Katedre Svetog pisma Novog zavjeta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Upitan koju poruku nam nosi Evanđelje po Luki, nama kao zdravstvenim djelatnicima, doc. Barščevski je odgovorio da smo po uzoru na našeg zaštitnika upravo pozvani širiti Kristovo milosrđe u svijetu, a osobito među bolesnima i umirućima koji su najpotrebniji Božjega milosrđa koje primaju i preko naših ruku.

Izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak

autor fotografija: prim. dr. Ivan Barišić

WhatsApp Image 2022 10 18 at 22.20.21

WhatsApp Image 2022 10 18 at 22.20.21 1

WhatsApp Image 2022 10 18 at 22.20.23

WhatsApp Image 2022 10 18 at 22.20.22

sv luka zg
Foto: Andrea Koščec, mr. pharm.

 

No Comments

Post A Comment