U Zagrebu proslavljen blagdan sv. Luke Evanđelista, nebeskog zaštitnika našega Društva

Sv Luka 2020 1

I ove godine okupili smo se i u zajedništvu proslavili blagdan sv. Luke Evanđelista, nebeskog zaštitnika Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva i svih liječnika

Proslava je započela dvodnevnim duhovnim rekolekcijama u Dvorani Margarita Peraica u prostorijama našega Društva u Zagrebu koje je vodio naš duhovnik prof. dr. don Ivan Bodrožić, a moderirao predsjednik Društva doc. dr. sc. Rok Čivljak.

Prvoga dana, u petak 16. listopada, prof. Bodrožić je izlagao temu Etički izazovi u vrijeme pandemije COVID-19 pri čemu se osvrnuo na brojne izazove koje nosi pandemija novog koronavirusa, a osobito za nas zdravstvene djelatnike. Obveza izolacije velikog broja osoba, čak i cijelih obitelji, što zbog bolesti što zbog kontakta sa zaraženima, novo je iskustvo tijekom ove pandemije. Kako je i papa Franjo istaknuo u novoj enciklici Fratelli tutti, čovjek nije stvoren za samoću i izolaciju već se u potpunosti ostvaruje kroz zajedništvo s drugim ljudima. Stoga se moramo na primjerene načine boriti s fizičkom izolacijom koja ne podrazumijeva nužno i duhovnu izolaciju. Prof. Bodrožić je u svom izlaganju naveo primjere kako si međusobno možemo pomoći i olakšati poteškoće života u ovom bremenitom vremenu i zadržati nužnu razinu ljudskosti i duhovnosti.

Sv Luka 2020 3

Drugoga dana duhovnih rekolekcija, u subotu 17. listopada, na rasporedu je bila tema Zdravstveni djelatnici u službi života. Nadovezavši se na prethodno izlaganje, prof. Bodrožić je naglasio važnu ulogu zdravstvenih djelatnika u današnje vrijeme, osobito zbog velikog rizika izloženosti koronavirusu zbog čega su ugroženi njihovi životi i životi njihovih najmilijih. Zbog prirode svoga posla zdravstveni su djelatnici suočeni s potrebom ograničavanja svoga kretanja što im ograničava i neke slobode koje drugima nisu uskraćene. No s druge strane, pruža im se prilika učvrstiti svoje poslanje davanja drugima. Zdravstveni djelatnici u svojim bolesnicima moraju prepoznati i njihovu božansku dimenziju jer su stvoreni na sliku Božju i kao takvi ne trebaju samo našu tjelesnu, već i duhovnu bliskost. Djelovanje je liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika ne samo čin liječenja bolesnog čovjeka nego i naša misija, poslanje.

Sv Luka 2020 5

Na sam blagdan sv. Luke, u nedjelju 18. listopada, mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački, predvodio je svečanu euharistiju u crkvi sv. Blaža, u koncelebraciji s duhovnicima našega Društva don Ivanom Bodrožićem i fra Draženkom Tomićem, duhovnikom podružnice “Branimir Richter” Zagreb HKLD-a te župnicima župe sv. Blaža vlč. Bornom Puškarićem i vlč. Anđelkom Katancem. Biskup Vlado podsjetio je brojne nazočne vjernike, župljane i članove HKLD-a, na životopis sv. Luke koji je bio liječnik i jedan od prvih Isusovih sljedbenika. Bio je i pratitelj svetoga Pavla na dijelu njegovih misijskih putovanja, a uz jedno od Evanđelja, poznatog kao Evanđelje po Luki, napisao je i Djela apostolska. Manje je poznato da je sv. Luka autor i prve ikone s prvim prikazom lika Majke Božje.

Sv Luka 2020 7

 

Kao liječnik tijela i duše kakav je bio sv. Luka, biskup Košić istaknuo je značenje odabira sv. Luke za zaštitnika liječnika i članova HKLD-a. Po uzoru na sv. Luku, liječnici i zdravstveni djelatnici današnjice trebali bi nastojati uz profesionalne zadaće vršiti i evangelizacijsku zadaću u svom radu na što ih poziva njihov nebeski zaštitnik i uzor. Samo ujedinjujući skrb za tjelesno i duhovno, naglasio je biskup Vlado, liječnik današnjice može ostvariti svoje pravo poslanje, poput milosrdnog Samarijanca iz prispodobe koju je zapisao upravo sv. Luka.

Sv Luka 2020 6

 

Na kraju svete mise, nazočnima se obratio i predsjednik HKLD-a doc. dr. sc. Rok Čivljak koji je zahvalio biskupu, duhovnicima i župnicima na zajedništvu u euharistiji i duhovnim rekolekcijama. Zahvale je uputio i članovima Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores sancti Marci i njihovom voditelju prof. Jurici Petru Petraču koji su u pratnji maestra Pavla Mašića na orguljama uveličali ovo svečano misno slavlje izvevši III. Staroslavensku misu Albe Vidakovića.

Doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med.
Predsjednik HKLD-a

Sv Luka 2020 4

Sv Luka 2020 8

Sv Luka 2020 9

 

 

 

No Comments

Post A Comment