U Toplicama Lipik održan stručno – znanstveni balneološki skup u spomen na dr. Ivana Šretera

VII. balneološki skup Dr. Ivan Šreter

12. svibnja 2017. u dvorani Quella Toplica Lipik održan je VII. balneološki skup „Dr. Ivan Šreter”. Održavanje ovog tradicionalnog skupa pridonosi afirmaciji balneologije u Hrvatskoj i njezinom pozicioniranju u našoj medicini. Ove godine u suradnji s neurolozima glavna tema skupa bila je aktualno oboljenje modernog doba i značajni javnozdravstveni problem – moždani udar.

Kao domaćin ovog Skupa Toplice Lipik nastavljaju odavati dužnu počast i obilježavanje žrtve svoga velikana dr. Ivana Šretera, liječnika, humaniste i domoljuba te jednog od prvih članova HKLD-a.

Skup je organizirala Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik, a suorganizatori su bili Medicinski fakultet Sveučilišta „Josipa Jurja Strossmayera“ u Osijeku te Hrvatsko društvo za balneoklimatologiju i prirodne ljekovite činitelje Hrvatskoga liječničkog zbora.

Pokrovitelj održavanja ovogodišnjeg Skupa bilo je Ministarstvo zdravstva RH.

Svečanom otvorenju pridonijeli su glazbenim nastupom Dino Josipović na tamburici uz klavirsku pratnju prof. Tee Silađi. Prigodnim riječima uvodno su se nazočnima obratili u ime organizatora prim. Oto Kraml, prof. Silva Butković Soldo i prim. Goran Ivanišević, a u ime domaćina ravnatelj gosp. Darko Kelemen i gradonačelnik gosp. Vinko Kasana.

U memorijalnom dijelu Zakladu „Dr. Ivan Šreter“ predstavio je upravitelj gosp. Damir Foretić ovim riječima: „Ovu Zakladu utemeljili su prijatelji, kolege i obitelj dr. Ivana Šretera krajem 2002. godine u Zagrebu, o pedesetoj obljetnici njegova rođenja. Svrha Zaklade je rasvjetljavanje i obilježavanje života, djela i mučeništva dr. Ivana Šretera te promicanje pravde u suživotu s bližnjima, onako kako je on živio i svojim životom posvjedočio. Zaklada nastavlja istraživanja radi pronalaženja njegovih posmrtnih ostataka i pokopa u obiteljsku grobnicu u Pakracu, kako je on želio. Uz naglašenu apolitičnost, Zaklada je otvorena svim ljudima dobre volje, koji ističu vrijednost ljudskog života i žele promicati opće dobro nadahnuti primjerom dr. Šretera“.

U stručnom dijelu skupa održana su pozvana predavanja na temu moždanog udara uvaženih profesorica i profesora osječke i zagrebačkih neuroloških klinika, zatim cijenjenih autora i predavača, posebno iz Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, čijim trudom smo uspjeli ostvariti respektabilni program Simpozija. Poseban je značaj aktivnog sudjelovanja sa stručnim priopćenjima tima iz same Bolnice Lipik.

U organizacijskom timu svojim zalaganjem osobito se istaknula prim. Senka Rendulić Slivar, a svoj puni doprinos su dali i ostali članovi: Silva Butković Soldo, Goran Ivanišević, Darko Kelemen, Oto Kraml (voditelj), Merisanda Časar Rovazdi, Marica Topić i Viktor Vidović.

Nakon stručnog dijela predavači i sudionici Simpozija bili su na zajedničkom ručku koji je u restoranu Toplica pripremilo ljubazno osoblje odjela prehrane. Potom smo turističkim vlakićem obišli centar grada i čuvenu lipičku ergelu plemenitih lipicanaca.

Na rastanku smo izrazili želju sastati se ponovno u svibnju iduće godine na VIII. balneološkom skupu „Dr. Ivan Šreter“.

Prim. Oto Kraml, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

No Comments

Post A Comment