U Splitu posvećena nova bolnička kapelica na Svjetski dan bolesnika

HKLD Split Svjetski dan bolesnika Firule 2

Ovogodišnji smo Svjetski dan bolesnika u Splitu obilježili čak dva puta i to u dvije bolničke kapelice, ujutro, u 10:30 u uobičajenom terminu Svete mise u kapelici sv. Josipa na Firulama te u 15:30 posebno svečanom misom posvećenja nove kapelice na Križinama. Oba misna slavlja predvodio je splitsko-makarski nadbiskup dr. Marin Barišić

Na jutarnjoj misi na Firulama koncelebrirali su bolnički kapelan don Šimun Doljanin i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić. Pozdravljajući nazočno osoblje i pacijente nadbiskup Barišić je pozvao da u molitve ovom prilikom uključimo sve bolesnike gdje god bili kao i medicinsko osoblje koje o njima s ljubavlju skrbi. U propovjedi je otac nadbiskup podsjetio na prigodne poruke pape Franje za 29. Svjetski dan bolesnika naglašavajući kako je upravo u pandemiji corona virusa  došla do izražaja predanost i velikodušnost zdravstvenih i pastoralnih djelatnika koji profesionalno, odgovorno i s velikim požrtvovanjem i ljubavlju  pomažu, tješe i služe kako bolesnicima tako i članovima njihovih obitelj. Nakon mise don Šimun je zahvalio ocu nadbiskupu na svemu što čini za bolesnike i zdravstvene djelatnike u nadbiskupiji pozivajući da se sudjeluje u daljnjem uređenju i oplemenjivanju kapelice. 

Popodnevno okupljanje na svetoj misi na Križinama bilo je doista posebno svečano jer se blagoslovom novootvorene kapelice Gospe Lurdske u prizemlju zgrade stacionara priveo kraju višegodišnji projekt preseljenja i preuređenja kapelice.  Lani smo, u ovoj istoj prilici molili i nadali se ovom sretnom događaju. Ocu nadbiskupu u koncelebraciji su se pridružili domaćin, bolnički kapelan na Križinama fra Miro Ančić, kapelan sa Firula, don Šimun Doljanin, dugogodišnji bivši duhovnik splitske podružnice HKLD-a don Ante Mateljan, sadašnji duhovnik splitskog HKLD-a don Stipe Šurlin i tajnik don Nikola Šakić.

HKLD Split Svjetski dan bolesnika Križine 1

Otac nadbiskup je u propovjedi i ovom prilikom govorio o važnosti obilježavanja dana bolesnika. Podsjetio nas je da nam, pomalo apsurdno, bolest može postati lijek jer nas često tjera da ispravno presložimo ljestvicu vrednota u vlastitom životu, a trebamo ju vidjeti kao priliku za otkrivanje i jačanje religioznog odnosa, odnosa s Gospodinom. Izrazio je svoju nadu i vjeru da će nova kapela biti “duša u ovoj bolnici koja će unositi svjetlo, radost, ohrabrenje bolesnima, liječnicima, bolničkom osoblju, rodbini bolesnih i svima koji budu u nju dolazili pomoliti se Gospodinu.“ 

U svojoj zahvali nadbiskup je posebno istaknuo ravnatelja KBC Split prof. Julija Meštrovića, glavnu sestru Mariji Grančić i svo tehničko osoblje koje je sudjelovalo u projektu. 

Na kraju svete mise, prigodnim riječima zahvale i ohrabrenja obratili su se domaćin, fra Miro Ančić zazivajući Majčin blagoslov na sve bolesnike i djelatnike bolnice. Predsjednik splitske podružnice HKLDa dr. Grković je bio u prilici pročitati čestitku koju je nadbiskupima i ravnatelju KBCa u ovoj prilici uputio predsjednik dr. Čivljak, a ravnatelj prof. Meštrović je zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji ovog važnog „projekta“ i obećao još bolju bolničku skrb za naše sugrađane.

Svi mi katolički zdravstveni djelatnici u Splitu smo ponosni i sretni jer sada na samom ulazu u bolnicu na oba naša „kampusa“ (Firule i Križine) imamo novouređene kapelice koje su stvarna duša i srce bolnice. Pozivamo vas da ih prvom prilikom posjetite i u molitvi se prisjetite svih onih koji su ovome pridonijeli, posebno bivšeg ravnatelja KBCa Split, našeg dugogodišnjeg člana pok. dr. Ive Jurića, koji je aktivno sudjelovao i snažno podržavao ideje i realizaciju premještanja i preuređenja bolničkih kapelica. 

Prof. dr. sc. Ivica Grković
Predsjednik splitskog ogranka HKLDa

 

Pogledajte još fotografija: Na jutarnjoj misi na Firulama

HKLD Split Svjetski dan bolesnika Firule 1

HKLD Split Svjetski dan bolesnika Firule 3

 

Pogledajte još fotografija: Popodnevno okupljanje na svetoj misi na Križinama

HKLD Split Svjetski dan bolesnika Križine 2

HKLD Split Svjetski dan bolesnika Križine 3

HKLD Split Svjetski dan bolesnika Križine 4

Opširnija izvješća mogu se vidjeti na web stranici Splitsko-makarske nadbiskupije!

hkld.hr

 

 

logo HKLD 30 god

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment