U SLAVONSKOM BRODU ODRŽAN STRUČNI SKUP: ODGOVORNOST ZA ŽIVOT U DEMOGRAFSKOJ OBNOVI HRVATSKE

skup 1

U organizaciji Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) Podružnice Slavonski Brod, Hrvatskog liječničkog zbora Podružnice Slavonski Brod i inicijative „40 dana za život“ održan je u utorak 20. rujna u prostorijama Obiteljskoga centra Đakovačko-osječke nadbiskupije u Slavonskom Brodu stručni skup „Odgovornost za život u demografskoj obnovi Hrvatske“.

Na samom početku, sve prisutne goste, predavače i slušatelje pozdravio je Ivan Krajinović, dr. med., predsjednik Podružnice HKLD u Slavonskom Brodu. On je ujedno bio voditelj i moderator ovoga skupa, te je goste predavače predstavio publici kratkom biografijom. Potom su uslijedila predavanja troje liječnika, članova HKLD-a: Danijela De Micheli Vitturi: Odgovorno roditeljstvo; Martin Martinović: Prikaz rađanja u Rodilištu Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu u razdoblju od 1995. do 2021. godine i Žarko Šperanda: Odgoda rađanja, smanjena plodnost, neplodnost, depopulacija. Ugledni hrvatski demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc govorio je o aktualnoj demografskoj i društvenoj situaciji kod nas.

Svako od predavanja bilo je znanstveno fundirano, faktografski potkrijepljeno brojnim podacima i brojkama, a u predavanjima doktorice Danijele De Micheli Vitturi, obiteljske liječnice i doktora Žarka Šperande, ginekologa, uz primjerenu stručnost, osjetilo se i veliko radno i životno iskustvo, te dugogodišnje aktivno sudjelovanje u pastoralu obitelji. Doktor Martin Martinović, specijalist pedijatar na subspecijalizaciji iz neonatologije, koji je ujedno i voditelj inicijative „40 dana za život“ za Slavonski Brod, iznio je brojke o broju porođaja u rodilištu brodske bolnice posljednjih dva i pol desetljeća, od 1995. do 2021., prikazavši ih brojčano i grafički iz čega se jasno vidi strmi pad broja porođaja s izvjesnom stagnacijom pada u prvom desetljeću ovog stoljeća. Naveo je kako je 1995. bilo 1939 porođaja, a 2021. bilo ih je  ukupno 973. Prema popisu stanovništva iz 2011. Brodsko posavska županija imala je 158.575 stanovnika, a 2021. 130 782, što ukazuje na još izrazitiji trend opadanja broja stanovnika nego broja poroda.

Demograf doc. dr. sci. Stjepan Šterc u svojem uvjerljivom i argumentiranom izlaganju ukazao je na poražavajuću demografsku situaciju u Hrvatskoj, kazavši kako je ona na dobrom putu da demografski posve nestane. Jer hrvatska populacija je među nekoliko najstarijih u svijetu, natalitet i dalje ubrzano pada, dok istovremeno raste broj iseljenog, prvenstveno fertilnog stanovništva. Rezultat svega toga pad je broja stanovnika u RH od skoro 10% u posljednjih deset godina. Potrebno bi bilo poduzeti žurne strateške mjere kojima bi se pokušalo zaustaviti daljnji demografski pad i to u smislu poticajne pronatalitetne politike i provođenja selektivne imigracije mjerama koje bi mlade obitelji vratilo u Hrvatsku. Naveo je primjer izraelskog, irskog, danskog i mađarskog  modela koji uspješno funkcionira u tim državama. No, nažalost, izostaje politička volja mjerodavnih za učinkovite promjene u tom smjeru. Potom je uslijedila diskusija s više pitanja upućenih doc. Štercu.

Skup je završio predstavljanjem knjige Danijele De Micheli Vitturi „Strah od rađanja“, u kojoj je sabrano 48 zapisa, prvenstveno obiteljske tematike, a koje je autorica mjesečno objavljivala u listu „Marija“ od siječnja 2015. do ljeta 2019. Nadahnut osvrt o toj knjizi iznijela je liječnica i književnica Ružica Martinović-Vlahović. Na samom kraju doktorica De Micheli Vitturi pročitala je četiri pjesme iz svoje nove zbirke „Mjesto u srcu“, u kojoj je sabrale sve svoje pjesme, počevši od onih najranijih pa nadalje.

Ovaj skup u Slavonskom Brodu imao je identičan program kao i onaj održan u Požegi početkom lipnja ove godine. Možda bi bilo dobro da se još negdje ponovi.

Martin Martinović, dr. med.

skup marttin

skup knjiga

skup stern

skup sterc

No Comments

Post A Comment