U Osijeku proslavljen blagdan sv. Luke, zaštitnika liječnika i HKLD-a

 hkld osijek 2020 1

U crkvi sv. Roka u Osijeku, 16. listopada 2020., proslavljen je blagdan sv. Luke, zaštitnika liječnika i HKLD-a, podružnice Osijek. Radi kompleksne epidemiološke situacije u Osijeku, te radi obaveza liječnika, blagdan je proslavljen dva dana ranije, ali istim žarom i zanosom, unatoč okolnostima pandemije bolesti COVID-19 u kojoj se Osijek i Domovina nalaze.

Svetu misu je predvodio i propovijedao duhovnik doc. dr. sc. Davor Vuković, a sudjelovalo je 10-ak liječnika i članova HKLD-a. Među sudionicima misnog slavlja bila je i predsjednica HKLD-a, podružnice Osijek, prim. dr. sc. Melita Vukšić Polić, dr. med, a po prvi puta suslavio je i novi bolnički kapelan o. Ignacije Balek, SJ.

U homiliji duhovnik Vuković je istaknuo da nas sv. Luka, liječnik i evanđelist, okuplja i ove godine, i to u jedinstvenim okolnostima i pod maskama, u ozračju neizvjesnosti i brige radi koronakrize, s jedne strane, ali u snažnoj vjeri i pouzdanju u živoga Boga, s druge strane. Liječnika koji vjeruje hrabri i osnažuje snaga odozgor, sila Duha Svetoga, zaštita sv. Luke i blagoslov i prisutnost Trojedinog Boga koji je uvijek s onima koji uz njega žive i rade, koji u njega vjeruju i u njega se pouzdaju.

Sveti Pavao u poslanici Timoteju govori kako je Luka jedini ostao uz njega, kada su ga svi drugi ostavili. Ovdje Luka, kao Pavlov pratitelj i liječnik, pokazuje brigu, empatiju, milosrđe i suosjećanje prema bratu Pavlu. Tu osjetljivost za drugoga, sv. Luka osobito donosi u svom evanđelju, jer jedini od evanđelista donosi prispodobe koje snažno promiču vrijednost milosrđa i suosjećanja: milosrdni Otac, milosrdni Samaritanac, pastir koji traži izgubljenu ovcu. Luka, je dakle, bio i čovjek snažne vjere, čovjek brige i milosrđa za drugoga, ali i odgovoran liječnik. U tom smislu, on je uzor i liječnicima danas: biti profesionalni i odgovorni liječnici, ali ljudi vjere, suosjećanja i milosrđa, koji pacijenta neće promatrati kao puki objekt, nego brata i sestru koji je potreban, uz tjelesno zdravlje, također ljubavi i suosjećanja. Osobito je to izazov za liječnike vjernike u današnjem sve dehumaniziranijem svijetu, u kojem se čovjeka promatra kao puki objekt ili sredstvo.

Duhovnik Vuković je liječnicima zahvalio za njihovo svesrdno zalaganje i žrtvovanje, osobito u ovom vremenu pandemije, te ih je pozvao da trajno ostanu povezani s Gospodinom kroz osobnu molitvu, slavlje euharistije, čitanje Božje riječi, kako bi imali snage i hrabrosti izdržati sve izazove koji su pred njima.

hkld osijek 2020 2

Nakon svete mise, susret se nastavio u prostorima Vikarijata. Na početku druženja predsjednica HKLD-a, prim. dr. sc. Melita Vukšić Polić, dr. med, sve je pozdravila, te Doc.dr.sc. Ružici Palić Kramarić uručila povelju zahvalnosti HKLD-a za njezinog oca, pok. Doc. prim.dr.sc. Josipa Palića, koji je bio dugogodišnji predsjednik HKLD-a (podružnice Osijek), a ujedno i prepoznati liječnik, neurolog, humanist, a nadasve suprug, otac i djed.

Susret u Vikarijatu nastavljen je prigodnim druženjem i okrjepom, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Izvještaj sastavili:

Doc.dr.sc. Davor Vuković, Duhovnik HKLD-a (Podružnice Osijek) i Prim.dr.sc. Melita Vukšić Polić, dr.med. (Predsjednica HKLD-a (Podružnice Osijek)

 

 

 

No Comments

Post A Comment