U Osijeku proslavljen blagdan sv. Luke, zaštitnika liječnika i HKLD-a

U crkvi sv. Roka u Osijeku 17. listopada 2022. proslavljen je blagdan sv. Luke, zaštitnika liječnika i HKLD-a, podružnice Osijek. Misu je predvodio i propovijedao duhovnik HKLD-a podružnice Osijek, vlč. dr. sc. Davor Vuković. Među sudionicima misnog slavlja bila je i predsjednica osječke podružnice HKLD-a, doc. prim. dr. sc. Melita Vukšić Polić, dr. med.

Duhovnik Vuković je čestitao liječnicima blagdan svetoga Luke te ukazao na nekoliko duhovnih uporišta koja su bila snaga svetome Luki u njegovom poslanju, koja su nosila apostole i evanđeliste u prvim vremenima Crkve, a koja su važni duhovni oslonac i snaga nama kršćanima danas. Odakle svetome Luki, apostolima, evanđelistima motivacija za njihovo djelovanje? Prije svega u živom osobnom odnosu s Isusom Kristom koji se ostvaruje u živoj vjeri. U tom smislu, Vuković je istaknuo prvu važnu točku duhovnog života, a to je vjera koja se rađa iz i u živom odnosu s Isusom Kristom i koja se očituje kao povjerenje i predanje Bogu. Iz povjerenja i predanja Bogu, Kristu rađa se onda nasljedovanje, svjedočenje riječima i djelima, čitavim životom, u čemu je nama kao kršćanima uzor i današnji svetac, evanđelist Luka. Liječnik koji vjeruje nije tek službenik koji obavlja svoj posao, nego čovjek vjere koji živi iz odnosa s Kristom i koji u ljudima koji mu dolaze, bolesnima i izranjenima, prepoznaje ne tek objekt svoga posla, već samoga Krista kojemu pristupa i stručno, ali i s ljubavlju, suosjećanjem i milosrđem.

Druga duhovna točka koju je Vuković naglasio jest krepost strpljivosti. Čovjek vjernik zna da je Bog s njim neizmjerno strpljiv. Bog je strpljiv s našim manama, grijesima, padovima i uvijek nam iznova daje novu priliku, jer nas neizmjerno ljubi. Tako je i kršćanin pozvan biti strpljiv s drugima, biti blag i milosrdan, čuvati se osornosti i grubosti, znajući da je i Bog blag prema nama. Osobito je važno za liječnika da ima strpljenja sa pacijentima, koji i sami jesu i moraju biti strpljivi u svojoj bolesti. Pojam pacijent dolazi od latinske riječi patiens, koja znači označava strpljivost. Možemo reći da je u pojmu patiens sadržano i trpljenje i strpljenje – pacijent je onaj koji trpi, pati i koji je pozvan u svojoj bolesti biti strpljiv. No i liječnik, osobito liječnik kršćanin, pozvan je na strpljivost sa pacijentima, kako bi im kroz iskazanu blagost i strpljivost olakšao boli i pridonio izlječenju. Strpljivost je krepost koju smo, uz blagost i milosrđe, pozvani svi iznova otkrivati i živjeti. Svjesni smo kako je ovo naše vrijeme u dobroj mjeri obilježeno hladnoćom, nestrpljivošću, pa i grubošću u međuljudskim odnosima, kada se čovjeka – osobito siromaha, bolesnika i patnika – često ignorira ili doživljava tek kao objekt, a sve manje doživljava kao osobu i brata/sestru. U tom i takvom vremenu kao kršćani i liječnici smo pozvani biti ljudi koji u svijet, u bolnice i zdravstvene domove, u društvo i u međuljudske odnose unose evanđeoske kreposti milosrđa, suosjećanja, stprljenja te osjetljivosti za drugoga i njegovu patnju. U tom smislu, kršćanin liječnik je pozvan biti i kršćanin brat/sestra koji drugoga, a osobito patnika i bolesnika, susreće sa ljubavlju, iskrenom dobrohotnošću i milosrđem; koji u svom životu i radu odiše blagošću, nježnošću, suosjećanjem i strpljivošću.

Liječnicima je duhovnik Vuković zahvalio za njihovo svesrdno zalaganje i žrtvovanje, te ih je pozvao da trajno ostanu povezani s Gospodinom kroz osobnu molitvu, slavlje euharistije, čitanje Božje riječi, kako bi imali snage i hrabrosti živjeti evanđeoske kreposti u svom životu i profesionalnom djelovanju.

Nakon svete mise susret se nastavio u prostorima Nadbiskupskoga Vikarijata prigodnim druženjem i okrjepom.

Autori teksta i fotografije: Melita Vukšić Polić / Davor Vuković

No Comments

Post A Comment