U Osijeku održana adventska duhovna obnova HKLD-a podružnice Osijek

održana adventska duhovna obnova HKLD a podružnice Osijek 3

U ponedjeljak, 21. prosinca 2020., u prostorima Nadbiskupskog Vikarijata u Osijeku održana je adventska duhovna obnova za članove Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) podružnice Osijek. Zbog aktualne epidemiološke situacije okupio se mali broj članova, no raduje činjenica da je unatoč trenutnoj situaciji dvoje novih mladih liječnika pristupilo podružnici. Na samom početku duhovne obnove sve nazočne je pozdravila predsjednica HKLD-a podružnice Osijek, prim. dr. sc. Melita Vukšić Polić, dr. med., iskazujući radost radi nova dva člana HKLD-a, te ohrabrujući ostale članove na rad i zalaganje u ovim, osobito za liječnike i medicinsko osoblje, nimalo lakim vremenima.

Nakon uvodnog pozdrava, uslijedio je duhovni nagovor kojeg je predvodio duhovnik HKLD-a podružnice Osijek vlč. dr. Davor Vuković. U središtu nagovora bila je prigodna meditacija na temelju izvještaja o Isusovu rođenju iz Lukina evanđelja. Duhovnik je ukazao na bitnu povijesnu dimenziju Isusovog rođenja. Isus je, naime, rođen u točno određenom povijesnom trenutku: za vrijeme rimskog cara Augusta i sirijskog upravitelja Kvirinija. Osim toga, Isusovo rođenje dogodilo se u krajnje nepovoljnim uvjetima, u štali (spilji), daleko od bilo kakve idile ili sladunjave romantike. Prvi svjedoci rođenja Spasitelja su oni najmanji, pastiri, koji su pod vedrim nebom čuvali svoja stada. Isus tako pokazuje od samog početka svog života, da se daje prepoznati jednostavnima i malenima. Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost. Trajni je izazov i za liječnike ostati ponizna i jednostavna duha, u službi potrebitima i najmanjima. Vuković je također ukazao i na stav zahvalnosti i slavljenja Boga kojim pastiri i anđeli odgovaraju na događaj Isusovog rođenja, stav na koji smo pozvani i svi mi vjernici ovoga našega vremena.

Nakon duhovnog nagovora, uslijedila je diskusija o biti Božića i o važnosti povratka na izvornu, duhovnu bit i smisao Isusovog rođenja. Nakon diskusije i završne molitve, uslijedila je prilika za sakrament pomirenja, a susret je nastavljen neformalnim druženjem uz prigodnu okrjepu u prostorima Vikarijata. Bratskom druženju pridružili su se i bivši duhovnik HKLD-a Osijek, vlč. dr. Stjepan Radić te svećenik i psihoterapeut vlč. dr. Josip Bošnjaković.

Autori vijesti: Melita Vukšić Polić i Davor Vuković

održana adventska duhovna obnova HKLD a podružnice Osijek 1

održana adventska duhovna obnova HKLD a podružnice Osijek 2

 

No Comments

Post A Comment