U Osijeku održan webinar: Cijepljenje protiv SARS-CoV 2 – dosadašnja iskustva i stavovi

 osijek webinar

U utorak, 12. siječnja 2021. godine, održano je online predavanje putem platforme Zoom u organizaciji osječke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD). Online predavanje, popularno pod nazivom webinar, obradilo je temu cijepljenja protiv koronavirusa koji uzrokuje COVID-19 (SARS-CoV 2). Ova aktualnu tematika za sobom povlači brojne kontroverze i mnoga podijeljena mišljenja, čak i među medicinskim osobljem. Upravo iz tog razloga, nije bilo dvojbe oko izbora teme samog predavanja. Raduje nas činjenica da je uslijed trenutne epidemiološke situacije posjećenost predavanja bila iznimno velika, prijavilo se oko 120 liječnika iz čitave Hrvatske.

Na samom početku webinara sve je nazočne pozdravila predsjednica osječke podružnice HKLD-a, prim.dr.sc. Melita Vukšić Polić, dr.med., uz nekoliko riječi uvoda u samo predavanje. Ulogu moderatora skupa preuzeo je podpredsjednik podružnice, Krešimir Šantić, dr. med. Brigu o članovima, bodovanju prema Hrvatskoj liječničkoj komori i tehničkim detaljima vodio je tajnik osječkog društva, Ivan Školka, dr. med.

Nakon uvodnog dijela uslijedilo je stručno predavanje koje je vodila cijenjena doc. dr. sc. Suzana Mimica Matanović, specijalistica kliničke farmakologije i toksikologije. Docentica Mimica Matanović također je i pročelnica Dnevne bolnice s kliničkom farmakologijom i predsjednica Povjerenstva za lijekove Kliničkog bolničkog centra Osijek. Bogata iskustvom, vrlo je informativno, koncizno i stručno govorila o metodama cijepljenja, tehnologijama izrade i kliničkim fazama razvoja cjepiva, mogućim nuspojavama te prednostima cijepljenja. Osvrnula se na trenutno najvažnija dostupna cjepiva te ona koja su još u ranim fazama razvoja. Kroz vrlo dobro osmišljenu prezentaciju koja je olakšala praćenje predavanja, docentica Mimica Matanović nedvojbeno je pomogla prisutnim kolegama u informiranju i oblikovanju stručnog stava vezanog uz cijepljenje protiv SARS-CoV 2.

Nakon predavanja uslijedilo je kratko izlaganje duhovnika osječke podružnice HKLD-a, doc. dr. sc. Davora Vukovića, u smislu kratkog etičko-teološkog osvrta po pitanju cijepljenja.  Sažeto je iznio stav Crkve koja u datim okolnostima preporučuje cijepljenje, ali istovremeno ističe kako ono treba biti dobrovoljno te treba poštovati prigovor savjesti ukoliko netko cjepivo ne želi primiti. Duhovnik pozdravio okupljene sudionike i zahvalio im se na sudjelovanju. Predavanje je završeno zanimljivom raspravom bogatom pitanjima i komentarima.

Osvrt duhovnika osječke podružnice HKLD-a po pitanju cijepljenja:

Duhovnik HKLD-a podružnice Osijek, doc. dr. sc. Davor Vuković, sudjelovao je u webinaru kratkim etičko-teološkim osvrtom na pitanje cjepiva. Vuković je ukazao na niz relevantnih tekstova i dokumenata s obzirom na pitanje cjepiva (izjave upravnog odbora HKLD-a, izjava HKS-a, dokumenti Papinske akademije za život, kao i najnovija bilješka Kongregacije za nauk vjere o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv covida-19). Na tragu navedenih izjava, Crkva načelno preporučuje cijepljenje protiv koronavirusa.

Bilješka Kongregacije za nauk vjere jasno tvrdi “da kad etički nesporna cjepiva protiv covida-19 nisu dostupna moralno je prihvatljivo primiti cjepiva protiv covida-19 koja su tijekom istraživanja i proizvodnog procesa koristila stanične linije pobačenih fetusa.” Pritom se Crkva vodi načelom proporcionalnosti, kako ističe izjava HKS-a: “Oni koji će primiti takvo cjepivo niti su namjeravali, a niti željeli da se ti pobačaji dogode, stoga se ne može reći da postoji formalni oblik sudjelovanja u samom činu pobačaju, ali postoji, u manjoj mjeri, materijalni, koji je neproporcionalan u odnosu na ono što može proizići ako se osoba ne cijepi. Stoga je iz perspektive načela proporcionalnosti moralno dopustivo, ako ne postoji drugo etički prihvatljivije rješenje, primiti takvo cjepivo pod uvjetom da će to utjecati na spašavanje vlastitog života i života drugih, osobito onih koji pripadaju najranjivijim skupinama.”

Kongregacija pak navodi kako cijepljenje nije moralna obveza te da stoga mora biti dobrovoljno. Važno je pritom poštivati savjest svakog pojedinca, a eventualna odluka o ne cijepljenju mora uključivati i odgovornost za drugoga. Duhovnik Vuković je sve sudionike webinara pozvao i na produbljenje vjere u Isusa Krista i u snagu njegova Duha, jer s cjepivom ili bez njega, bolesti će i dalje postojati, i dalje ćemo se razboljevati i umirati. Vjera u Isusa Krista i snagu njegova Duha je ona koja spašava, koja u konačnici već sada omogućuje da u nama struji život vječni, a cjepivo kao i drugi hvalevrijedni dosezi medicine su korisna sredstva kojima se valja poslužiti, ali oni nipošto ne mogu biti niti jesu cilj i smisao naših vjerničkih života. Valja se pritom čuvati bilo ravnodušnosti ili indiferentizma, bilo pogubnog fanatizma ili fundamentalizma. Stav Crkve je dakle jasan, cijepljenje se preporučuje, ali ono treba biti dobrovoljno te treba također poštovati i prigovor savjesti ukoliko netko ne želi primiti cjepivo.

Autori vijesti: Krešimir Šantić, Ivan Školka, Davor Vuković

 

No Comments

Post A Comment