U organizaciji Hrvatskog društva katoličkih novinara obilježena Noć knjige

U okviru obilježavanja Svjetskog dana knjige, 23. travnja, Hrvatsko društvo katoličkih novinara (HDKN) uputilo je poziv Hrvatskome katoličkom liječničkom društvu (HKLD) da se pridruži ovoj manifestaciji. Tom su prigodom članovi HDKN 23. travnja 2024. u samostanu Svetoga Mihaela arkanđela u zagrebačkoj Dubravi organizirali bogat program obilježavanja Noći knjige s početkom u 19,30 sati. Sve nazočne su uz molitvu pozdravili fra Goran Rukavina, župnik i fra Jure Šarčević, duhovnik HDKN-a.

Svjetski dan knjige prepoznat je i omiljeni događaj među svim ljubiteljima književnosti. Prvi puta je projekt pokrenut 2012. godine kako bi se naglasila važnost čitanja i izdavanja novih knjiga u suvremenom društvu, sve više okrenutom prema virtualnom svijetu i književnoj građi u elektroničkom obliku. Stoga trebamo biti zahvalni dobrome Bogu da unatoč vremenima u kojima živimo, još uvijek postoji pisana riječ i knjiško izdavaštvo kojemu je HDKN u proteklih godinu dana također dalo svoj doprinos, kazao je na početku gospodin Neno Kužina, novinar i urednik Programa religijske kulture HTV-a. Voditeljica programa Noći knjige bila je gospođa Ivana Šimunić s HTV-a, a cijelo je događanje medijski popratila Laudato TV.

Okupljenima je predstavljeno ukupno sedamnaest izdanja novih naslova kojima su autori, urednici ili prevoditelj bili članovi HDKN-a. Izdanja su vrlo raznolikih žanrova, od povijesnih osvrta, prikaza, romana do proznih i poetskih djela. Predstavljači su, svaki na sebi svojstven način, govorili o novim izdanjima prikazavši i svoj bogati dosadašnji rad te izdanja o kojima su govorili.

Iz svega izloženoga vidljiv je velik entuzijazam katoličkih novinara u pristupu i potrebi pisanja, te oblikovanja knjige koja ostaje dubok i neizbrisiv trag mudre riječi, bogate baštine za sve naraštaje i za društvo u cjelini. Posebna vrijednost ovih izlaganja jest i svojevrsni osobni pečat kojega je svaki od autora dao pojedinom izdanju, a naročito u segmentu u kojima se svjetovni sadržaji prožimaju onim duhovnima.

Navedenih sedamnaest izdanja predstavilo je devet izlagača: Marija Belošević, Damir Borovčak, Dražen Janko, Anđelko Zdeslav Kaćunko, Nikola Kuzmičić, Vlatko Marić, Sanja Nikčević, Josip Sanko Rabar i Brane Vrbič.

Cijelo događanje bilo je i glazbeno popraćeno pjesmom i gitarom maestralnog skladatelja, aranžera i glazbenika Slavka Nedića, koji je, prema riječima gospodina Nene Kužine, već gotovo pedeset godina prisutan u duhovnom medijskom prostoru.

Ovo je bila izuzetno lijepo organizirana manifestacija Noći knjige koja je pokazala koliko je raznoliko i bogato duhovno stvaralaštvo i kolika je vrijednost ovakvih susreta, s iskazanom željom svih sudionika da bude što više sličnih te bogatih i poticajnih zajedničkih okupljanja.

Tekst i fotografije: Zora Zakanj

No Comments

Post A Comment