U obrani ljudskog dostojanstva na evanđeoskim načelima

Skupstina HKLD 27 03. 2021 foto I Barišić 6

Propovijed duhovnika HKLD-a prof. dr. Ivana Bodrožića
na svetoj misi prigodom Skupštine HKLD-a

U obrani ljudskog dostojanstva na evanđeoskim načelima

 

Draga braćo i sestre, poštovani članovi Skupštine HKLD-a! 

Ovim misnim slavljem započinjemo našu godišnju Skupštinu, te nam je Božja riječ oslonac, ali i poticaj i nadahnuće za zauzet radni dio naše Skupštine. Gospodin je ishodište svakog našeg djela, pa nas i danas svojom riječju hrabri da odvažno primjenjujemo evanđeoska načela u svome radu i zauzimanju za dobrobit društva i naroda. 

Evanđeoski odlomak opisuje kako su glavari svećenički i farizeju sazvali Vijeće na kojem su odlučili ubiti Isusa. Na tom vijećanju iznijeli su svoje kriterije po kojima su se ravnali. Njihovi kriteriji nisu bili humani, već vođeni mržnjom prema Isusu, a s pokrićem u nekim političkim razlozima. Njih je brinuo gubitak njihovih povlastica, a ne dobrobit naroda, što potvrđuju riječi: »Što da radimo? Ovaj čovjek čini mnoga znamenja. Ako ga pustimo tako, svi će povjerovati u nj pa će doći Rimljani i oduzeti nam ovo mjesto i narod!« Isus, dakle, ugrožava njih i njihove povlastice, te su tražili prikladno rješenje za takvu situaciju. 

Među svima njima najviše se drznuo Kajfa, veliki svećenik one godine, koji pod krinkom većeg dobra, nacionalnog interesa, proglašava još jedan krivi i nehumani princip djelovanja: »Vi ništa ne znate. I ne mislite kako je za vas bolje da jedan čovjek umre za narod, nego da sav narod propadne!« Dakle, starješine i glavari, vođe naroda ne vidi koristi od vjere u Isusa, jer im on oduzima povlastice kojih se ne žele odreći. A kao drugo, kad su isključili istinsku vjeru u Isusa, ni čovjek im nije svet, već postaje potrošni materijal i jeftina roba. Pod izlikom većeg narodnog dobra i interesa, konačni rezultat je prijezira čovjeka. 

Isus je, međutim, sasvim jasan: ako bismo nečim što činimo išli svjesno nanijeti štetu ijednome čovjeku, činili bismo krivo i ne bi bilo stvarne dobrobiti ni blagoslova za narod. Taj princip vrijedi i kao princip našega djelovanja u HKLD-u! Kao katoličko liječničko društvo vodimo se principom dobra svakoga čovjeka, iz čega može biti istinsko dobro i našeg hrvatskog naroda. Kad bismo pokleknuli pod pritiskom javnosti, politike, moćnih skupina i lobija, te pristali na trgovinu čovjekom i njegovim vrijednostima, izgubili bismo vjerodostojnost. Upravo u ljubavi i skrbi za čovjeka mjeri se naša kršćanska i katolička vjerodostojnost. Na nju nas poziva Isus koji daje i život za čovjeka kako bi pokazao koji je pravi put našega hoda. Žrtva i trud oko čovjeka jedini mogu uroditi dobrobiti naroda. Svaki drukčiji stav bi ozbiljno ugrozio i kompromitirao naše djelovanje i svjedočenje u svijetu. 

Današnja skupština je neka vrsta vijeća i vijećanja. Okupili su se vijećnici HKLD-a na svoju godišnju izvještajnu skupštinu. Ali ne s krivom nakanom da osude Isusa, kao židovsko Vijeće, već s nakanom da izgrađuju društvo i narod držeći se Isusovih načela života i imajući ispravnu evanđeosku nakanu. Okupili smo se na skupštinu Društva, ne da snujemo zlo već dobro, ne da bismo sijali smrt i planirali smrtne presude, već kako bismo branili život od začeća do prirodne smrti. Okupili smo se spremni priznavati istine i činjenice ljudskoga života, te se boriti protiv zla i svake ugroze koja nasrće na čovjeka i u današnjem svijetu i vremenu. Okupili smo se na skupštinu kako bismo štitili interes čovjeka i njegovo dostojanstvo, uvjereni da dobrobit naroda počiva u zaštiti i promidžbi prava i dostojanstva pojedinca. Zato se ne možemo složiti s političkim stavom poput Kajfina, a to je da se ponašamo kao da je čovjek potrošna roba, podložna pokusima i igrama koje se vode iz visoka, iz krugova političke, gospodarske i društvene moći. 

Isus uspostavlja nove odnose koji vrijede i za današnje društvo, pri čemu vjernici i udruge koje nose katoličko ime trebaju prednjačiti. I naše Društvo, naš HKLD, treba biti preslika evanđeoskog vijeća i zborovanja koje se temelji na istini i na pravdi, a ne na političkim spletkama i na prozirnom politikantstvu. Zato ni mi sami koji se dičimo katoličkim imenom nemamo pravo na pragmatičan stav o životu, već evanđeoski dosljedan i neovisan od moda ovoga svijeta, od gospodarskih ili političkih trendova koji žele pokoriti svijet i sebi ga podrediti. 

Neka nas Gospodin osnaži u svim našim naumima, te budimo zauzeti vjernici i vješti profesionalci u svojoj struci, spremni zauzimati se za cjelovitu dobrobit svakoga čovjeka. Neka ova skupština tome bude znak i poticaj, kako bismo u hodu za Gospodinom uvijek otvorenije i iskrenije prihvaćali njega i njegov božanski nauk za dobrobit i vječno spasenje svih. 

Prof. dr. sc. don  Ivan Bodrožić, duhovnik HKLD-a

Zagreb, 27. ožujka 2021.

 

Skupstina HKLD 27 03. 2021 foto DT 1

Skupstina HKLD 27 03. 2021 foto DT 3

 

 

 

logo HKLD 30 god

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment