Tribina u Požegi o reproduktivnom zdravlju

Tribina u Požegi o reproduktivnom zdravlju

Požeška podružnica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) i središnjica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji (HKUMSIT), 19. listopada u Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi organizirala je tribinu o reproduktivnom zdravlju.

Predavači su bili dr. Žarko Šperanda, ginekolog iz Požege, i dr. sc. Mirjana Radan, ginekologinja iz Čakovca.

Nakon molitve, uvodno predavanje o sve raširenijoj pojavi odgode rađanja i njezinim posljedicama za demografsko, ekonomsko i opće stanje u društvu održao je dr. Šperanda. U svom izlaganju dr. Šperanda je ukazao na brojen uzroke te pojave, od kojih su najveći promijenjena slika obitelji i korištenje kontracepcijskih sredstava, te naglasio potrebu da se problem odgode rađanja prestane promatrati samo kao moralno pitanje, i počne ozbiljnije uzimati u obzir i rješavati kao biološko i demografsko pitanje od krucijalne važnosti za društvo u cjelini. Kao jednu od najtežih posljedica odgode rađanja naveo je neplodnost, zbog koje se onda pribjegava raznim reproduktivnim tehnikama, od umjetne oplodnje do zamjenskog ili surogat majčinstva.

Tribina u Požegi o reproduktivnom zdravlju 3

Glavno predavanje pod naslovom «Zamjensko majčinstvo – Izazovi moderne» održala je dr. sc. Mirjana Radan, koja u svom znanstvenom i praktičnom djelovanju promiče cjelovito tjelesno, duševno i duhovno zdravlje žena i obitelji. U iscrpnom i zanimljivom izlaganju doktorica Radan je najprije definirala pojam zamjenskog majčinstva, protumačila njegove dvije vrste (altruistično i komercijalno), naznačila osobine koje se traže od zamjenske majke, i navela države u kojima se ono najviše prakticira. Potom je ukazala na posljedice zamjenskog majčinstva za surogat majku, za dijete koje se tim putem rađa, za pravosudni poredak i za čitavi ljudski rod, s osobitim naglaskom na moralnu nedopuštenost zamjenskog majčinstva jer ono teško zlorabi dijete svodeći ga na objekt, a i sve druge sudionike u tom postupku srozava u njihovu ljudskom dostojanstvu. U raspravi koja je uslijedila, dr. Radan iznijela je nekoliko potresnih primjera iz svoje liječničke prakse. Tribinom je moderirao dr. Hrvoje Bogadi, predsjednik požeške podružnice HKLD-a, a program su prigodnim skladbama obogatile medicinske sestre, članice zbora »Immaculata«.

izvor pozeska-biskupija.hr

Tribina u Požegi o reproduktivnom zdravlju 2

No Comments

Post A Comment