Sveti Ivan Pavao II. – prijatelj hrvatskoga naroda

Danas se Crkva spominje sv. Ivana Pavla II. koji se rodio 18. svibnja 1920. kao Karol Józef Wojtyła u Wadowicama u Poljskoj, a za 263. Petrovog nasljednika izabran je 16. listopada 1978. godine. Umro je 2. travnja 2005., blaženim ga je proglasio njegov dugogodišnji suradnik i nasljednik papa Benedikt XVI. (1. svibnja 2011. godine, upravo na nedjelju koju je sv. Ivan Pavao II. posvetio Božjem milosrđu), dok ga je 27. travnja 2014. godine kanonizirao papa Franjo.

Sveti Ivan Pavao II. ostati će zapamćen po mnogočemu. Bio je jedan od najmlađih papa novijega doba, njegov pontifikat je među najduljima u povijesti papnistva, prvi je papa ne-Talijan nakon više stoljeća, prvi papa Poljak, prvi koji je dolazio iz komunističke zemlje, prvi koji je ušao u sinagogu i džamiju te prvi i jedini koji je pogođen metkom i hospitaliziran u javnoj bolnici.

Za vrijeme svoga pontifikata bio je na 104 apostolska putovanja među kojima je čak tri puta pohodio Hrvatsku: prvi put još 1994. godine kada su ga dočekali blagopokojni kardinal Franjo Kuharić i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman; drugi put 1998. kojom prigodom je u Mariji Bistrici blaženim proglasio kardinala Alojzija Stepinca, a treći put u lipnju 2003. godine, što je bilo njegovo 100. putovanje izvan Italije. Papa Ivan Pavao II objavio je 14 enciklika, 41 apostolsko pismo te nekoliko knjiga. Proglasio je velik broj svetaca i blaženika, nadmašivši u tome sve svoje prethodnike. Utemeljio je Svjetski dan bolesnika i Svjetski dan mladih te Papinsku akademiju za društvene znanosti i Papinsku akademiju za život.

Papinska akademija za život (lat. Pontificia Accademia Pro Vita) je papinska akademija koja je utemeljena 1994. dekretom Vitae Mysterium radi promicanja vrijednosti ljudskog života. “Stvorio sam Papinsku akademiju za život kako bih dubinski proučavao načine obrane ljudskog života i njegovog prijenosa od začeća do prirodne smrti”, rekao je Papa prigodom njenog utemeljenja. On je osmislio i sintagmu kultura života na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: “Kultura života znači poštovanje prirode i zaštita Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštovanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.” Zbog toga sv. Ivana Pavla II. mnogi nazivaju i Papom života i obitelji.

Osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma sv. Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija, poglavito televizije, šireći poruku Evanđelja i mira i u najudaljenije dijelove svijeta.

Izvor:

https://hkm.hr/svetac-dana/sveti-ivan-pavao-ii-2/

https://www.bitno.net/vjera/svetac-dana/devet-zanimljivosti-o-svetom-ivanu-pavlu-ii-koje-vjerojatno-niste-znali/

 

No Comments

Post A Comment