SVEČANA PROSLAVA „DANA ŽIVOTA“ U GRKOKATOLIČKOJ KONKATEDRALI SVETIH ĆIRILA I METODA

I ove je godine, već osme za redom, 4. veljače, svečano proslavljen Dan života, u suradnji Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) Podružnice „Branimir Richter“ u Zagrebu i grkokatoličke župe Svetih Ćirila i Metoda u Zagrebu. Prva zajednička proslava bila je sada već pomalo daleke 2017. godine.

Središnji događaj proslave Dana života započeo je svečanim liturgijskim slavljem u 10 sati u grkokatoličkoj konkatedrali svetih Ćirila i Metoda na zagrebačkom Gornjem Gradu. Uz nazočnost vjernika ove župe, svečanom je liturgijskom slavlju prisustvovalo i dvadesetak članova HKLD-a iz Zagreba, na čelu s predsjednicom Podružnice „Branimir Richter“ u Zagrebu, prof. dr. sc. Danicom Galešić Ljubanović. Njima su se pridružile i članice Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara na čelu s predsjednicom sestrom Slavicom Janković.

Svečano liturgijsko slavlje je predvodio otac Nenad Krajačić, novoimenovani župnik župe Svetih Ćirila i Metoda. Na početku je pozdravio sve nazočne i izrazio radost što se nastavlja tradicija obilježavanja Dana života u suradnji s HKLD-om. Zahvalio je svim liječnicima i medicinskom osoblju na predanom radu i pomoći čovjeku u bolesti i patnji, te nas pozvao da se u našem svakodnevnom radu ugledamo na Gospodina Isusa Krista.

U svojoj je homiliji otac Krajačić istaknuo da svakoga čovjeka trebamo vrednovati kao osobu, i voljeti ga takvoga kakav jest, bez obzira na njegovo tjelesno ili mentalno stanje. U kontekstu Dana života posebice je govorio o ulozi roditelja, istaknuvši da je ljubav roditelja glavna pokretačka snaga koja održava i osvjetljuje čitav odgojni napor i na taj način obogaćuje djecu blagošću i dobrotom, a te se vrednote prelijevaju na njihovu okolinu.

Osim toga, potaknuo je vjernike na promišljanje o početku Korizme, koja traje četrdeset dana i kojom se pripremamo za veliko slavlje uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista. Ispričao je prispodobu o mudrome graditelju i arhitektu koji je šetao kamenitom obalom i zamijetio kuću na uzvisini. Na zidu te kamene kuće je bila pukotina. Arhitekt se obratio vlasniku kuće i rekao mu da se kuća svakoga trena može obrušiti u more. Vlasnik se na to samo nasmijao, dodavši kako stijena tu stoji već stoljećima, pa će stajati i dalje. Otišao je mirno spavati. Zaspao je snom iz kojeg se više nikada nije probudio, jer su se i stijena i kuća te iste noći obrušile u more. Želio nas je potaknuti na promišljanje da i mi ponekad postupamo poput ovoga čovjeka, kojemu je neočekivano došao trenutak smrti, te da se možda premalo obaziremo ili ne marimo za Stvoriteljeve riječi.

To su riječi kojima nas Gospodin upozorava da za vrijeme ovozemaljskog života budemo usmjereni na činjenje dobra, jer će i nama doći čas smrti i posljednji sud. Isusu na srcu najviše leži djelo ljubavi prema bližnjima, jer je ljubav sredstvo za postizanje života vječnoga i kraljevstva Božjega. Ako tako budemo činili, na kraju našega života, Gospodin će nas pozvati da uđemo blagoslovljeni u kraljevstvo vječno.

Svečanu liturgiju je uveličao župni zbor, pjevanjem prigodnih liturgijskih pjesama, što je posebno naglasilo ljepotu grkokatoličkog obreda.

Po završetku liturgije, nazočnima je podijeljen prigodni letak s ovogodišnjom porukom Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj povodom Dana života koju je napisao mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup i predsjednik Vijeća. Poruka je posvećena promišljanju o ocu kao Božjem suradniku u stvaranju života, te njegovoj ulozi u podupiranju i zaštiti života. Očevima se želi odati dužno priznanje za sve što čine svjedočenjem ljepote očinstva, te ih ohrabriti da još cjelovitije i požrtvovnije žive svoje poslanje, kao Božji suradnici u stvaranju života, kao podupiratelji života, te kao zaštitnici života.

Na kraju poruke stoje riječi: „Dragi očevi, utecite se zagovoru svetoga Josipa, Isusova poočima i svetoga Ljudevita Martina, oca svete Male Terezije, kako bi vaše srce sve više bilo očinsko srce koje bezuvjetno ljubi i milosrdno prašta kao što to čini naš nebeski Otac svakome svome djetetu. Odvojite vrijeme za svoju djecu, smijte se, družite i igrajte s njima, zajedno sa suprugom molite za njih i s njima, blagoslivljajte ih i vlastitim primjerom poučavajte zapovijedima ljubavi kako bi svi zajedno prispjeli u radost vječnoga života.“

Na kraju slavlja, uslijedilo je zajedničko druženje i razgledavanje Sakralnog muzeja Grkokatoličkog sjemeništa. Kroz izložene eksponate, vrlo nas je detaljno i stručno proveo bogoslov, posebno naglasivši ljepotu izrade i važnost ikonografije. Nazočnima je osobito bilo drago da su među izloženim ikonama, vidjeli i ikonu svetih Kuzme i Damjana. Župniku Nenadu Krajačiću, naša je Predsjednica u znak zahvalnosti darovala nekoliko knjiga naših članova, zahvalivši mu na gostoprimstvu i svim lijepim poticajima za naš liječnički rad i život.

Tekst i fotografije: Z. Zakanj

No Comments

Post A Comment