Sv. misa povodom blagdana sv. Luke evanđeliste u Osijeku

PA190258

Povodom blagdana sv. Luke, liječnika i suzaštitnika HKLD-a, slavljena je sv. misa 19. 10. 2015. u 19h u crkvi sv. Roka u Gornjem gradu u Osijeku

Misu je predvodio vlč. Stjepan Radić, duhovnik Podružnice, uz suslavlje vlč. Drage Tukare, ravnatelja Nadbiskupijskog vikarijata u Osijeku. Okupio se lijep broj liječnika, studenata medicine i stomatologa. U propovijedi je vlč. Radić govorio o sv. Luki, i to o dvije osobine ovog svetca koje su vidljive iz njegova Evanđelja. Govorio je o vjeri i ustrajnosti. Ne samo da smo mi pozvani vjerovati Bogu, već i Bog vjeruje nama. Vjeruje da ćemo sačuvati Njega i njegov Glas u svim okolnosti, pa i onim koji njemu ne idu u prilog. Istaknuo je primjer židovske vjernice Etty Hillesum, koja je, uvidjevši svu brutalnost s kojom je bila suočena kao židovka u II. svj. ratu, rekla: „Bože, ti nam sada ne možeš pomoći. Ali mi moramo pomoći tebi i do posljednjeg sačuvati tvoj dom u nama”. Na ovu se vrlinu vjere nadovezuje i druga važna Lukina osobina, ustrajnost – sv. Luka je ostao do kraja.

Apostol Pavao piše Timoteju kako su ga svi ostavili i: ˝Luka je jedini sa mnom.˝ (2 Tim 4, 11). Upravo su te dvije vrline važne svima, pogotovo liječnicima danas pa je vlč. Stjepan zazvao zagovor sv. Luke na sav naš trud, žrtvu i rad. Sv. misu su uzveličali svojim prekrasnim pjevanjem i sviranjem mladi podružnice HKLD-a.

Poslije sv. mise uslijedio je prigodni domjenak u prostorijama Vikarijata, na kojoj smo se zadržali u ugodnom druženju.

Anamarija Čondor, dr.med.

No Comments

Post A Comment