Susret s mladim katoličkim liječnicima i studentima medicine u Sloveniji

Prošlog vikenda, 8.-10.9. susreli smo se s mladim katoličkim liječnicima i studentima medicine u Sloveniji. Na poziv dragog kolege Timoteja Mikuljana koga smo upoznali u Albaniji, odazvali smo se pozivu kao Sekcija mladih HKLD-a uz kolege i prijatelje iz Novog Sada. Primili su nas srdačno i veselo u mjestu Škofja Loka u blizini Ljubljane.

U sklopu susreta planinarili smo po Julijskim Alpama i osvojili vrh Debela Peč visok 2014 metara. Potom smo preko aplikacije Zoom poslušali predavanje patra Hermanna Geisslera, dr. theol., koji je u jednom trenutku služio kao osobni asistent Benedikta XVI. U predavanju se osvrnuo na osnove socijalnog nauka Katoličke crkve i primjenu istog u životima katoličkih liječnika.

U nedjelju smo pohodili Slovensko nacionalno svetište Marije Pomoćnice u Brezju, te smo se uputili prema Ljubljani gdje smo sudjelovali u sv. misi u ljubljanskoj katedrali svetog Nikole.

Poslije mise i ručka, predavanje nam je održao prof. Jurij Gorjanc, slovenski kirurg u klagenfurtskoj klinici Barmherzige Brüder. U toplom i srdačnom obraćanju posvjedočio nam je kako u njegovom životu vjera igra veliku ulogu, ispričao nam je poneku anegdotu iz svakodnevne prakse i dao nam ohrabrenje za daljnji osobni i profesionalni razvoj.

Potom smo uz laganu šetnju Ljubljanom popili kavu, te smo se, uz pozdrave i želje da se ovakvi susreti održavaju redovito, rastali od slovenskih kolega.

Marko Skender, dr. med.

No Comments

Post A Comment