Susret članova Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu s prvim duhovnikom Podružnice dr. fra Josipom Blaževićem

Tijekom hodočašća u Vukovar, povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje, članovi Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu susreli su se u Vinkovcima s prvim duhovnikom Podružnice dr. fra Josipom Blaževićem koji sada obnaša dužnost gvardijana Samostana sv. Antuna Padovanskoga u Vinkovcima. Susretu su se pridružili članovi Podružnice HKLD-a u Vinkovcima na čelu s predsjednicom Podružnice dr. Katom Krešić te članovi Podružnice HKLD-a u Osijeku: predsjednica Podružnice prim. dr. sc. Jadranka Arambašić i tajnik Podružnice dr. Ivan Školka s obitelji.

Fra Josip je u uvodnom dijelu misnog slavlja pozdravio hodočasnike, zahvalio im na posjeti te se prisjetio brojnih susreta s članovima HKLD-a dok je bio duhovnik Zagrebačke podružnice HKLD-a. Naime, Upravni odbor HKLD-a donio je 2006. godine odluku o osnivanju samostalne podružnice u Zagrebu kako bi se Upravni odbor sa sjedištem u Zagrebu nastavio baviti aktivnostima Društva na nacionalnoj razini, a Upravni odbor Podružnice u Zagrebu organizirao aktivnosti na lokalnoj razini obzirom da je tada Podružnica brojila skoro tisuću članova. Za prvoga duhovnika Podružnice u Zagrebu, koja je kasnije dobila ime po prvom dopredsjedniku Društva prof. dr. sc. Branimiru Richteru, imenovan je fra Josip Blažević koji je tada djelovao u Samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu. S vremenom je fra Josip preuzeo i druge dužnosti u Samostanu, osnovao je te bio prvi ravnatelj Centra za međureligijski dijalog Hrvatski Areopag, a u dva mandata obnašao dužnost provincijala Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Obnašanje tih i drugih dužnosti u Provinciji postalo je opterećujuće za fra Josipa zbog čega se on zahvalio i povukao s dužnosti duhovnika Podružnice 2010. godine. No nastavio je redovito se susretati s članovima HKLD-a koji su često svoje aktivnosti vezali upravo uz Samostan franjevaca konventualaca na Svetom Duhu. Od 2022. godine fra Josip je preuzeo službu gvardijana Samostana sv. Antuna Padovanskoga u Vinkovcima.

U homiliji se fra Josip osvrnuo na misna čitanja, a osobito Evanđelje po Luki koje nam je toga dana donijelo poruku o služenju pravome Gospodaru. Kao što nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara, tako i mi moramo odabrati uz koga ćemo prianjati, kome služiti. „Ne možete služiti Bogu i bogatstvu“ poručuje nam Evanđelje, a za nas zdravstvene djelatnike to uključuje i služenje našim pacijentima koji su slika Boga živoga, poručio nam je fra Josip.

Nakon blagoslova fra Josip nam je ukratko ispričao i povijest Samostana sv. Antuna Padovanskoga u Vinkovcima. Franjevci su doselili u Vinkovce zaslugom vinkovačkoga župnika Antuna Mitrovića, neposredno pred početak Drugoga svjetskog rata, kada su kupili zgradu gostionice, a nekadašnje pošte, u predjelu poznatom kao Meraj, blizu napuštene i oštećene crkve sv. Vinka. Od 26. studenoga 1937., kada su fratri kupili ovaj objekt, prostor je do danas doživio neprekidne preinake i preuređenja.

Iako nije župna crkva, u crkvi sv. Antuna u Vinkovcima održavaju se danas brojne pastoralne aktivnosti, a dolaskom fra Josipa u Vinkovce inicirani su i Susreti mladih srijedom (tzv. SMS) koje animira fra Josip zajedno s Vinkovačkom evangelizacijskom zajednicom (VEZ) sv. Antuna koja djeluje u ovoj tzv. Maloj crkvi. Članovi zbora mladih crkve sv. Antuna liturgijskim pjevanjem uzveličali su i ovo naše misno slavlje dok su misna čitanja i molitvu vjernika čitale dr. Mia Školka, članica Podružnice HKLD-a u Osijeku te magistra farmacije Andrea Koščec, tajnica HKLD-a.

Na kraju susreta s fra Josipom u Vinkovcima, predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak zahvalio je prvom duhovniku Podružnice HKLD-a u Zagrebu na gostoprimstvu i duhovnom susretu, a dopredsjednik Podružnice prim. dr. Ivan Barišić uručio mu je prigodni poklon – sliku sv. Josipa nastalu na jednoj od tradicionalnih likovnih kolonija koje organizira Podružnica HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu.

Rok Čivljak

 

No Comments

Post A Comment