Sudionici Konferencije “Profesionalni i etički izazovi u medicini tijekom ratnih sukoba” u posjeti Iloku

Trećeg dana susreta članova FEAMC-a i HKLD-a povodom održavanja konferencije “Profesionalni i etički izazovi u medicini tijekom ratnih sukoba” koja je završila u Vukovaru,  sudionici su posjetili Ilok

Posjet Iloku započeo je obilaskom Muzeja grada Iloka koji je smješten u dvorcu talijanske obitelji Odescalchi. Stalni postav Muzeja govori o prapovijesnim i povijesnim događanjima u Iločkom kraju. Sam vanjski pogled na cijeli kompleks muzeja i njegove okolice, a još više sadržaj njegovog postava, vrijedan je posjeta.

Tijekom posjeta Iloku sudionicima konferencije pridružio se i mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, koji je u obližnjoj crkvi franjevačkog samostana posvećenog sv. Ivanu Kapistranu predvodio misno slavlje uz koncelebraciju generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. Krunoslava Novaka i svih svećenika koji su sudjelovali na Konferenciji (mons. dr. Simon Kulli, biskup Sapë u Albaniji, fr. Jeremias Borgards, misionar iz Njemačke koji trenutno djeluje u Albaniji, prof. dr. Ihor Boyko i prof. dr. Mykhaylo Plotsidem, rektor i vicerektor Bogoslovnog sjemeništa u Lvivu te prof. dr. Ivan Bodrožić, duhovnik HKLD-a.

Misno slavlje uveličali su svojim pjevanjem članovi Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka u Zagrebu Cantores sancti Marci predvođeni maestrom Pavlom Mašićem koji ih je pratio na orguljama. Nakon koncerta prof. Rok Čivljak pozvao je okupljene vjernike i sudionike Konferencije da ostanu u crkvi jer su Cantoresi izveli kratki prigodni koncert predstavivši duhovnu glazbu kroz stoljeća: od gregorijanskog korala i srednjovjekovne polifonije do pravoslavne i grkokatoličke liturgijske glazbe. Koncertom je dirigirao prof. Pavao Mašić, a kao solisti istaknuli su se Patricia Žudetić, Antonija Palikuća, Boris Beus i Marin Čargo.

Kako je Ilok poznat i po vinogradarstvu i vinarstvu, sudionici konferencije posjetili su i Iločke podrume u kojima su saznali višestoljetnu povijest proizvodnje vina na ovim prostorima te se uvjerili u kvalitetu vina iločkog kraja. Druženje u Iloku završilo je gala večerom na kojoj su dodijeljene zahvalnice i pokloni najzaslužnijim organizatorima i sudionicima Konferencije.

Pogledajte fotokronologiju:

 

No Comments

Post A Comment