Spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske i 24. svjetski dan bolesnika proslavljen u Vinkovcima

vinkovci gospa lurdska 4

Spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske i 24. svjetski dan bolesnika proslavljen je u četvrtak 11. veljače misnim slavljem koje je u kapelici Opće županijske bolnice Vinkovci predvodio župnik župe Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima i duhovnik vinkovačke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva Matej Glavica. Koncelebrirali su župnik župe Sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu i dekan Vinkovačkoga dekanata preč. Stjepan Krekman, župnik župe Sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima i duhovnik vinkovačke podružnice Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara i kapelan Opće županijske bolnice Vinkovci o. Ilija Sudar te bivši dušobrižnik Opće županijske bolnice Vinkovci Ivan Kuterovac, sada župni vikar župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu.

Na misi su sudjelovali bolesnici, članovi dviju podružnica organizatorica misnoga slavlja: podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva u Vinkovcima na čelu s predsjednicom Katom Krešić, dr.med.spec.epidemiologinjom i podružnice Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara u Vinkovcima čija je predsjednica Jadranka Radović, bacc.physioth. i ostalo bolničko osoblje. Na početku je predvoditelj misnoga slavlja istaknuo kako bolesnici od svećenika i liječnika, medicinskih sestara i tehničara puno očekuju „i s pravom je Gospodin upravio svakoga od njih na naš životni put da ih liječimo ili tjelesno ili duhovno. I oni, raspeti ponekad uz križ bolesničkoga kreveta, vape i traže Šimuna Cirenca koji će biti uz njih“. Istaknuo je kako je sveto poslanje biti svećenik i liječnik i medicinska sestra. „Bog ima veliko povjerenje u nas“, rekao je vlč. Glavica.

vinkovci gospa lurdska 2

Svoje promišljanje u homiliji započeo je s porukom: „Život biraj jer je taj život suživot s Bogom. On je tvorac i iskon života. Boga biraj u svome životu i vidjet ćeš da ideš naprijed i da možeš ići naprijed i da možeš hodati ovim svijetom s osmijehom na licu i s radošću u srcu jer si se za Boga opredijelio, a onda kad si se opredijelio za Boga, opredijelio si se samo za dobro. To biraj! Nemoj se odlučivati samo za grijeh, nemoj stvarati kompromise, nemoj očijukati sa zlom. Život biraj! Boga biraj! Tada ćeš vedro gledati unaprijed, nećeš beznadno slijegati ramenima jer Bog je onaj koji će postati smisao tvoga života.“ Sve to, rekao je vlč. Glavica zvuči optimistično, ali je teško proživjeti. „Slušamo tada Isusa: ‘Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom’. Svakodnevno nam valja uzimati i prihvaćati križ života. Nitko od njega nije imun. Ne bismo ovdje imali ni jednu bijelu halju da nema križeva u životu, da nema boli, trpljenja. Ima, ali pitanje je kako i na koji način to podnosim: bio ja liječnik pa se moram suočavati s time ili bio pacijent pa moram to prihvaćati. Danomice prihvaćati križ svoj. I tek tada, kaže Isus, idete za mnom. Moramo biti spremni na bol, suze, patnju, ali znam da se moj život ne iscrpljuje ovdje na zemlji. Znam da ta bol, patnja i ti križevi nisu sve ono što mi je Gospodin htio darovati, nego mi po Isusu daruje nešto puno više. I svaka korizma pa i ova koju smo započeli ima svoj cilj i svršetak u uskrnuću“, pojašnjava vlč. Glavica. Govorio je i o tome kako je teško trpjeti. „To znate vi koji se svakodnevno susrećete s bolesnicima, ali negdje mi je došla misao kako uz riječ trpljenje možemo dodati samo još jedno slovo ispred pa će ona postati riječ strpljenje. I onda kada je bol duga i kada traje i mjesecima i godinama, treba biti strpljiv. Toje ona snaga da bih uspio i da bih pobijedio. Strpljenje i ustrajnost danomice nisu jednostavni, ali to je Isusov put, put koji nema kompromisa, nema odustajanja, nego idem jer imam cilj, a cilj našega života je zajedništvo s Bogom“, istaknuo je vlč. Glavica i stavio pred vjernike Gospu koja je sva u služenju Isusu. „Daj Bože da i mi to ostvarimo“, poručio je i pozvao sve i na zdušno uključivanje u molitveno bdijenje Inicijative “40 dana za život”.

vinkovci gospa lurdska 1

„Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske se ove godine poklopio sa samim početkom korizme. To je sretna okolnost koja nam može biti poticaj u pronalaženju puta kako na poseban način u dijelo provesti svoju odluku da u korizmi spremnije činimo djela milosrđa i lakše prihvaćamo osobne poteškoće i ima li boljega puta od požrtvovne brige za bolesnog čovjeka!?“, rekla je dr. Krešić i nastavila: „To je na poseban način važno nama koji se svojim pozivom skrbimo za bolesnog čovjeka, ali to može biti i put svakome čovjeku koji među svojima bližnjima ili prijateljima ima bolesnika kojem će svojom pažnjom, posjetom, utješnom riječi olakšati i pomoći nositi teret bolesti. Upravo ljudska blizina, u vremenu naprednih tehnologija i mogućnosti liječenja, najviše nedostaje bolesnom čovjeku, a osjećaj bespomoćnosti i osamljenosti nerijetko usporava liječenje ili otežava prihvaćanje teške bolesti. Neka nam to bude u mislima kada u ovom korizmenom vremenu želimo pronaći način kako kroz odricanje i osobni napor činiti dobro za druge i za sebe“, poručuje dr. Krešić. Ističe: „Razumljivo je da se Svjetski dan bolesnika obilježava upravo na blagdan Gospe Lurdske, kojoj se utječu bolesnici cijeloga svijeta, a na poseban način i mi liječnici moleći je da nam bude u pomoći u svakom susretu s bolesnim čovjekom i u pronalaženju najboljega puta u liječenju i skrbi za zdravlje i dostojanstvo svake ljudske osobe, ne obazirući se na poteškoće koje nas prate na tom putu.“

Na Spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske i 24. svjetski dan bolesnika duhovnici obiju podružnica i ostali svećenici bili su u pastoralnom pohodu bolesnicima koje su pohodili i učenici Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci. Istoga je dana dr. med. Krunoslav Šporčić, spec. anestezije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci održao predavanje o inovativnom pristupu liječenja boli. Organizatori predavanja bili su Hrvatski liječnički zbor i vinkovačka podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Tekst i foto: Snježana Kraljević

vinkovci gospa lurdska 3

No Comments

Post A Comment