Split: Proslavljen blagdan sv. Luke

Članovi splitskog ogranka HKLDa proslavili blagdan sv. Luke u crkvi Presvetog Otkupitelja Franjevačkog samostana o. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku

Blagdan našeg nebeskog zaštitnika svetog Luke Evanđelista proslavili smo okupljanjem na Euharistiji kod naših franjevaca u Klerikatu na Trsteniku, u „domu“ našeg duhovnika fra Domagoja Runje koji je i predvodio misno slavlje. U uvodu u slavlje, pozivajući nas da se pokajemo, fra Domagoj nas je podsjetio da je sv. Luka Evanđelist zaštitnik liječnika i umjetnika, onih koji se brinu za zdravlje i za lijepo, a zdravlje i ljepota mogu obitavati samo u čistom srcu.

U homiliji je naš duhovnik povezao riječi Evanđelja sa trenutnim stanjem u Svetoj zemlji i ulozi kršćana u teško zamislivoj sadašnjosti njihovog života, a koja se doista može prikazati odnosom jaganjca i vukova, kako je to slikovito opisano u Evanđelju po Luki. Krist apelira da „radnici u žetvi“ prvenstveno donose mir, bez obzira na situaciju i okolnosti koje ih okružuju, a to kršćani, premda u izrazitoj manjini, u Svetoj zemlji doista i čine. Za primjer je istaknuo kršćanske škole i bolnice u Izraelu i Palestini, koje su mjesta okupljanja i suživota svih , i židova i muslimana i kršćana. To su mjesta gdje kršćanski duh poučavanja i pomaganja bolesnima i potrebitima konkretno djeluje i ove su ustanove zapravo oaze zajedništva i mira u nemirnom i strahovito polariziranom okruženju. To su mjesta u kojima se na konkretan način živi riječ Evanđelja: „…i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: Približilo vam se kraljevstvo Božje!“

Fra Domagoj nas je pozvao da svojim radom, suosjećanjem i molitvom pratimo ovu našu braću u vjeri koji neustrašivo svjedoče svoje profesionalno i kršćansko poslanje.

Nakon mise, kao što naša tradicija nalaže, okupili smo se oko stola u blagovaonici samostana gdje smo uz „franjevačko vino“ i ukusne zalogajčiće nastavili druženje prepričavajući ljetne dogodovštine i planirali buduća okupljanja i aktivnosti našeg ogranka.

Hvala našem domaćinu i duhovniku fra Domagoju na uvijek aktualnim i poticajnim riječima, kao i svim našim kolegicama i kolegama (i njihovim obiteljima) na zajedništvu i potpori rada i aktivnosti našeg ogranka.

Prof. dr. Ivica Grković, predsjednik splitske podružnice HKLDa

No Comments

Post A Comment