Split: Održana tradicionalna Korizmena duhovna obnova

U petak 8. ožujka 2024.godine u popodnevnim i večernjim satima održana je u franjevačkom samostanu o. Ante Antića u Splitu korizmena duhovna obnova za članove HKLD-a. Sastojala se od tri dijela, a predvodio ju je duhovnik splitske podružnice fra Domagoj Runje.

Prigodno datumu održavanja duhovne obnove, u  prvom dijelu promišljali smo i razgovarali na temelju teksta devetoga poglavlja Sažetoga izvješća Prvoga zasjedanja XVI. redovne opće skupštine biskupske sinode održanoga u Rimu od 4. do 29. listopada 2023. godine. Riječ je o poglavlju koje nosi naslov „Žene u životu i poslanju Crkve“.

Konvergencije (teme oko kojih postoji suglasje) kao i pitanja koja treba razmotriti te prijedloge u vezi s razmatranim temama donijeli su u svom izvješću sudionici Sinode iz raznih dijelova svijeta, a mi smo ih promatrali kroz prizmu prisutnosti žena u životu i poslanju Crkve u našoj sredini. Na početku smo se prisjetili kako su, od samog početka stvaranja, muškarac i žena zamišljeni kroz jedinstvo i različitost, kao zajedništvo bez „natjecateljske odgovornosti“. U razmišljanja i govoru o trenutnim, ali i budućim ulogama žena u Crkvi, treba svakako izbaciti izričaj koji ovaj govor percipira kroz „pitanje“ ili (još više pogrešno) „problem“ žena u poslanju Crkve. Zapaženo je kako su žene, uz nezamjenjivu ulogu odgojiteljice u vjeri u vlastitoj obitelji, zauzete i odgovorne i u mnogim duhovnim i pastoralnim aktivnosti župnih zajednica, premda obično ne na formalan način u smislu obnašanja ustanovljenih crkvenih službi.

U drugom dijelu duhovne obnove sudjelovali smo u pobožnosti Križnoga puta u samostanskoj crkvi Presvetoga Otkupitelja. Veoma poticajna prigodna razmatranja pripremili su i čitali članovi Franjevačke mladeži, a nakon Križnoga puta uslijedilo je euharistijsko slavlje s Večernjom iz časoslova.

Treći dio bilo je druženje uz prigodni stol u korizmenom duhu i ozračju bratske ljubavi dok su nam u ušima odzvanjale riječi Evanđelja koje smo upravo čuli na svetoj misi: Boga ljubiti iz svega srca, iz svega razuma i iz sve snage i ljubiti bližnjega kao sebe samoga – više je nego sve paljenice i žrtve. (Mk 12,33).

Fra Domagoj Runje, duhovnik splitske podružnice HKLDa,
Dr Ivica Grković, predsjednik splitske podružnice HKLDa

No Comments

Post A Comment