a

Službeni posjet mons.dr. Zygmunta Zimowskog Hrvatskoj

Zygmunt Zimowski 1

Posjet mons.dr. Zygmunta Zimowskog Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog katoličkog liječničkog društva

Mons.dr. Zygmunt Zimowski, predsjednik Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika boravio je od 13. do 16. listopada 2011. godine kao gost Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva prigodom završetka proslave 20 godina od osnutka Društva.

Prvi službeni posjet mons. Zimowskog bio je u Hrvatskoj komori dentalne medicine (HKDM) u kojoj su ga srdačno prim.dr. Hrvoje Pezo, predsjednik, te uže vodstvo HKDM.

Zygmunt Zimowski 2

U toplom okruženju mons. Zimowski dočekan je i u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) u kojoj ga je primio prim.dr. Hrvoje Minigo, predsjednik HLK s cjelokupnim Izvršnim odborom HLK. Nakon što je prim. Minigo ukratko opisao povijest HLK, kao i brojna nastojanja koja Komora poduzima u obrani dostojanstva liječnika, mons. Zimowski je upoznao s razlozima osnutka i ciljevima Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika zapisanim u okružnici «Dolentium Hominum».

U poslijepodnevnom programu mons. Zimowskog je u Hrvatskom liječničkom zboru (HLZ) dočekao njegov predsjednik prof.dr. Željko Metelko upoznavši ga s bogatom prošlošću, ali i sadašnjim aktivnostima HLZ-a. Bila je to jedinstvena prigoda na jednome mjestu okupiti predstavnike zdravstvenih djelatnika. Na druženju su osim vodstva HKLD-a i duhovnog asistenta mons.dr. Valentina Pozaića nazočili i glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan, predsjednik Razreda za prirodne znanosti HAZU akademik Ivan Gušić, predsjednik AMZH akademik Željko Reiner, dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu prof.dr. Davor Miličić, dopredsjednik HKDM prof.dr. Pavel Kobler, predsjednica HKMS Dragica Šimunec, tajnica HLJK mag.pharm. Katica Vugrinčić-Tomičić, prvi dopredsjednik HLZ prof.dr. Željko Krznarić, dr. Tomislav Božek, glavni tajnik HLZ, prof.dr. Vjekoslav Jerolimov, predsjednik Stomatološke sekcije HLZ, prim.dr. Vjekoslav Mahovlić, predsjednik zagrebačke podružnice HLZ, prof.dr. Zvonimir Kaić, dopredsjednik zagrebačke podružnice HLZ, predsjednica Glavnog odbora HUMS Renata Golubić te predsjednica HKDMST Jelica Stipaničev-Mustapić.

Zygmunt Zimowski 3

U subotu 15. listopada u Velikoj dvorani FTI Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu Hrvatsko katoličko liječničko društvo, povodom blagdana svog zaštitnika sv. Luke i završetka proslave dvadesete obljetnice organiziralo simpozij pod naslovom “Autonomija medicinske struke i eutanazija”.

Susret je započeo svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina predvodio predsjednik Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika nadbiskup mons.dr. Zygmunt Zimowski u koncelebraciji sa zagrebačkim pomoćnim biskupom Valentinom Pozaićem, duhovnikom HKLD, te duhovnicima podružnica.

Zygmunt Zimowski 4

U prvom dijelu simpozija mons. Zimowski govorio je o blaženom papi Ivanu Pavlu II. kao “Marijanskom papi i neustrašivom branitelju ljudskog života”. Potom je prim.dr. Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore, upoznao sudionike s “Ulogom Hrvatske liječničke komore u zaštiti digniteta i autonomije liječnika”, a filozofsko-teološko promišljanje na temu “Vjera i život – za načelo komplementarnosti” održao je dr.don Ante Mateljan, duhovnik splitske podružnice HKLD-a.

U drugom dijelu simpozija doc.dr. Željka Znidarčić održala je predavanje “Autonomija medicinske struke”, prof.dr. Jasenka Markeljević “Liječnik i priziv savjest”, dr.sc. Morana Brkljačić Žagrović “Eutanazija u svijetu”, doc.dr. Iva Sorta-Bilajac Turina “Eutanazija i distanazija”, prof.dr. Neda Aberle “Prenatalna eutanazija” i prof.dr. Ana Peraica Planinc “Rad etičkih povjerenstava u bolničkim ustanovama”.

U raspravi se pokazalo da je nužno govoriti o temama koje su izabrane, jer su to problemi koji su prisutni u svakodnevnom radu zdravstvenih djelatnika. Na završetku simpozija mons. Zimowski uručio je medalju “Milosrdni Samarijanac” duhovniku HKLD-a biskupu Pozaiću za doprinose u pastoralu zdravlja.

Ivan Čelić, dr.med.

Zygmunt Zimowski 5

Zygmunt Zimowski 6

Zygmunt Zimowski 7

Zygmunt Zimowski 8

Zygmunt Zimowski 9

Zygmunt Zimowski 10

Zygmunt Zimowski 11

Zygmunt Zimowski 12

Zygmunt Zimowski 13

Zygmunt Zimowski 14

No Comments

Post A Comment