Slavonski Brod - Blagdan sv. Luke Evanđelista

Slavonski Brod: Blagdan sv. Luke Evanđelista

Blagdan sv. Luke Evanđelista, nebeskog zaštitnika svoga društva, proslavili su u srijedu 18. listopada članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) podružnica Slavonski Brod i članovi njihovih obitelji

Večernje misno slavlje u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva  predvodio je duhovnik društva Robert Farkaš. Suslavili su fra Domagoj Šimunović i mons. Stjepan Belobrajdić.

U prigodnoj homiliji duhovnik Farkaš je naglasio kako je  evanđelist Luka od svih drugih evanđelista najsnažnije naglašavao Božje milosrđe i potkrijepio to kroz nekoliko prispodoba iz njegova evanđelja: o Milosrdnom Samaritancu, o Milosrdnom Ocu i izgubljenom sinu, o milosrdnom Pastiru koji traga za izgubljenom ovcom i druge.

Posvjestivši kako je sv. Luka koji je kao liječnik dobro znao što je čovjekova patnja  te bio milosrdan upozorio je da je kako toga nedostaje u današnjem svijetu. „U ovome je svijetu vrlo malo milosrđa.  U poslovnom svijetu vlada računica, matematika, profit, novac,  u svijetu politike vladaju moć, položaj, utjecaj i novac, a u svijetu estrade ljepota, moda i opet novac. U životu kršćanina morao bi vladati milosrdni Bog. Ili ćemo poslušati Lukino evanđelje i pokušati slijediti milosrdnog Bog ili će naše molitve ostati prazne, a naša pobožnost površinska. Milosrđe ne možemo zamijeniti ni molitvom, ni pobožnošću, Milosrđe je naš poziv, zadatak i obaveza“, rekao je uz ostalo duhovnik Farkaš.

U misnim čitanjima sudjelovali su liječnici, koji su poslije mise druženje nastavili uz zajedničku večeru u prostorijama samostana gdje im se obratio dr. Ivan Krajinović predsjednik brodske podružnice HKLD-a.

B. Lukačević

No Comments

Post A Comment