RIJEKA: Tribina o duhovnosti iz dva aspekta

Dana 23. studenog 2022. godine, riječka Podružnica Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva organizirala je tribinu s predavanjima na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Duhovnost kao izazovnu tematiku današnjice približile su nam dvije vrsne predavačice, nadopunjujući se međusobno svaka sa svojeg područja djelovanja, psihijatrije i filozofsko-teološke antropologije.

Izv. prof. dr. sc. Ivana Ljubičić Bistrović, dr. med., spec. psihijatrije održala je prezentaciju pod nazivom „Duhovnost – snaga u terapijskom procesu“ te je uputila važnu poruku studentima, kao budućim liječnicima, kako je ključno da se pacijentima u svakodnevnoj praksi pristupa cjelovito, obuhvaćajući tako osim tjelesne i psihičke i duhovnu dimenziju čovjeka. Dokazano je kako pozitivan stav, religioznost i duhovnost mogu utjecati na biokemijske procese u mozgu i na imunoendokrinoj razini te bi stoga uključivanje i poticanje duhovnog razvitka u pacijenata od strane liječnika trebao biti neizostavan alat u ostvarivanju svakog terapijskog procesa.

Drugo predavanje bilo je pod nazivom „Hagioterapija u susretu s čovjekom“, Silvane Vrdoljak, theol., hagioasistentica i mentorica u hagioterapiji ZMR, po kojem su mnogi od sudionika svjedočili da su postali svjesni bitnosti identiteta – tko je čovjek, a on je oduhovljena duša. Svojim riječima istaknula je što je hagioterapija, tko je utemeljitelj i koja su četiri područja hagioterapije. Hagioterapija je znanstvena metoda na antropološkom području i razvija se u okviru antropološke medicine. Njezine kompetencije su između psihologije i teologije kao znanosti, odnosno psihijatrije i psihoterapije i pastorala Crkve kao terapijskog djelovanja.  Da bismo bolje razumjeli kako hagioterapija istražuje uzroke antropološko – duhovnih patnji i traga za pravom terapijom, prof. dr. sc. Tomislav Ivančić dolazi do spoznaje da čovjek u sebi ima četiri životne razine: biološku, psihološku, antropološku i teološku. Antropološki život jest središnji život u čovjeku jer je osoba središte čovjeka sa svim sposobnostima. Naglašeno je da je temeljni put do antropološko duhovnog zdravlja zaokret od zla prema dobru –  kognitivni aspekt, moralni aspekt, transcendentalni aspekt i teološki aspekt. Ona sila duha koja može razriješiti stanja patnje kod osoba u potrebi na antropološko-duhovnom području je sila i snaga Duha Isusa Krista, a toj snazi treba biti otvoren hagioasistent u susretu s osobom u potrebi. Sudionici tribine nisu skrivali svoje oduševljenje i zainteresiranost o takvom pristupu čovjeku.

Tea Borović, dr. med.

RIJEKA Tribina o duhovnosti iz dva aspekta 3

RIJEKA Tribina o duhovnosti iz dva aspekta 2

RIJEKA Tribina o duhovnosti iz dva aspekta 4

RIJEKA Tribina o duhovnosti iz dva aspekta 5

RIJEKA Tribina o duhovnosti iz dva aspekta 6

RIJEKA Tribina o duhovnosti iz dva aspekta 7

No Comments

Post A Comment