Reakcija dužnosnika FIAMC-a na nedavno imenovanja novih članova Papinske akademije za život

U članku objavljenom pod naslovom „Papinska akademija za život: ne mogu više šutjeti!“ objavljenom 19. listopada 2022., španjolski liječnik dr. José María Simón Castellví, počasni predsjednik Svjetske federacije katoličkih liječničkih društava (FIAMC), oštro je kritizirao ponovno imenovanje „akademika koji se zalažu za pobačaj, zagovornika eutanazije ili klevetnika enciklike Humanae Vitae“ za članove Papinske akademije za život. Dr. Simón Castellví je upozorio da su ta imenovanja upravo suprotno od onoga što je sv. Ivan Pavao II., koji je 1994. godine osnovao Papinsku akademiju za život, htio njome postići. Upozorio je da su ova imenovanja u suprotnosti s „onim što je razumno za dobro hodočasničke Crkve na ovoj zemlji“ te dodao da su među novoimenovanim akademicima izostavljeni „dostojni znanstvenici koji se zalažu za život”.

Tim povodom Upravni odbor FIAMC-a objavio je izjavu čiji prijevod donosimo u cijelosti:

Izjava Upravnog odbora FIAMC-a povodom nedavnog imenovanja novih članova Papinske akademije za život

Svjetska federacija katoličkih liječničkih društava (FIAMC) izražava svoju zabrinutost zbog nedavnog imenovanja prof. Mariane Mazzucato, talijansko-američke ekonomistice sa sveučilišta University College London, na petogodišnji mandat u Papinskoj akademiji za život. Nažalost, profesorica Mazzucato je u (društvenim) medijima javno izrazila svoja stajališta koja podupiru pravo na namjerni pobačaj.

FIAMC UO 2

Svjetska federacija katoličkih liječničkih društava priznaje da se, prema novom Statutu Akademije iz 2016. godine, „akademici biraju, bez obzira na njihovu vjeru“, na temelju njihovih „akademskih kvalifikacija, dokazanog profesionalnog integriteta, profesionalne stručnosti i vjernog služenja u obrani i promicanju prava na život svake ljudske osobe“.

Svjetska federacija također podsjeća da novi Statut Akademije zahtijeva od članova da djeluju u skladu s crkvenim naukom: članovi Akademije trebaju „promicati i braniti načela koja se tiču ​​vrijednosti života i dostojanstva ljudske osobe, tumačena na način koji je u skladu s Učiteljstvom Crkve“. Akademiku se može opozvati članstvo „u slučaju javnog i namjernog djelovanja ili izjave koja je očito suprotna [rečenim] načelima, ili ozbiljno vrijeđa dostojanstvo i vjerodostojnost Katoličke crkve i same Akademije“.

Prof. dr. Bernard Ars, predsjednik FIAMC-a

Prof. dr. John Lane, dopredsjednik FIAMC-a

Prof. dr. José Diogo Ferreira Martins, generalni tajnik FIAMC-a

Dr. Niklaus Waldis, rizničar FIAMC-a

Izvor:

https://www.catholicnewsagency.com/news/252590/catholic-doctor-criticizes-pontifical-academy-for-life-s-appointing-of-abortion-advocates

https://www.fiamc.org/fiamc/presidency/dr-bernard-ars/declaration-on-recent-appointment-to-the-pontifical-academy-for-life/

No Comments

Post A Comment