Prvi Svjetski dan baka i djedova, 25. srpnja 2021.

Sveta Obitelj sa sv. Joakimom i Anom

“Ja sam s tobom u sve dane” (usp. Mt 28, 20)

Papa Franjo je odredio da se četvrta nedjelja u srpnju, uoči spomena svetih Joakima i Ane, obilježava kao Svjetski dan djedova, baka i drugih starijih osoba. Za taj dan obznanio je svijetu svoju poruku. Iz nje izdvajamo nekoliko naglasaka (prema IKA), a cijelu poruku možete pročitati na ovdje priloženom linku: (http://www.redovnistvo.hr/poruke-pape-franje/sveti-otac/ja-sam-s-tobom-u-sve-dane)

Uz ostalo, papa Franjo ukazuje na to da Bog i danas šalje anđele starijim osobama da ih utješe u usamljenosti i podsjete ih da je Bog s njima u sve dane. Anđeli ponekad imaju lice unuka, koji put članova obitelji, nekad starih prijatelja ili pak onih koje su upoznali u ovim teškim vremenima. Bog nikada ne odlazi u mirovinu, stoga kaže Sveti Otac, da nema veze koliko godina imate, radite li još ili ne, jeste li samci ili imate obitelj, jeste li postali baka ili djed u ranijoj dobi ili kasnije, jeste li još uvijek samostalni ili trebate pomoć. Jer ne postoji dob za umirovljenje u naviještanju evanđelja i predaje tradicije vašim unucima kako bi pomogli izgraditi – u bratstvu i društvenom prijateljstvu – svijet sutrašnjice. 

Ono na što se sigurno mogu usmjeriti bake i djedovi su snovi, sjećanja i molitve. Snovi se isprepliću sa sjećanjem i iz njih treba izvući pouku iz patnji rata i progona. Sjećanje je temelj života. A molitva starijih može zaštiti svijet. 

Uz ovaj Dan djedova i baka na 25. srpnja 2021. može se dobiti oprost za sebe ili duše u čistilištu uz uobičajene uvjete (ispovijed, pričest i molitva na nakanu Svetog Oca) po mogućnosti sudjelujući u nekom misnom slavlju. Potpuni oprost mogu dobiti i oni koji istoga dana posvete adekvatno vrijeme za osobni ili virtualni posjet starijoj braći i sestrama u potrebi ili teškoćama (poput bolesnih, napuštenih, osoba s invaliditetom i onih u sličnim situacijama). – Također i oni koji se odreknu svakog grijeha i odluče prvom prilikom ispuniti tri uobičajena uvjeta, bolesnici i svi koji iz ozbiljnog razloga ne mogu napustiti svoj dom. (D. T.)

 

logo HKLD 30 god

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment