Prvi hrvatski međunarodni kongres dentalne medicine „Etika u dentalnoj medicini”

Sekcija dentalne medicine Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva zajedno s Hrvatskom komorom dentalne medicine organizirala je međunarodni kongres „Etika u dentalnoj medicini” 15.-16. svibnja 2015. u hotelu Sheraton u Zagrebu

Na kongresu su osim predavača iz Hrvatske sudjelovali i bivši predsjednik Međunarodne udruge katoličkih liječnika (FIAMC) dr. Josè-Maria Simón i tajnik FIAMC-a dr. Ermanno Pavesi te dr. Istvan Farago, DDM.

Etika u dentalnoj medicini 15 05 2015 17

Iznesene su različite etičke dileme liječnika dentalne medicine o udovoljavanju željama pacijenata, o promjeni odnosa liječnika i pacijenta kao i o problemima dentalne zaštite nekih posebno ranjivim skupinama pacijenata (psihijatrijski bolesnici i djeca).

Na kongresu u obrađeni problemi profesionalnih bolesti stomatologa te postavilo pitanje etičnosti rada stomatologa koji, na primjer, pati od profesionalne križobolje zbog koje se ne može u potpunosti usredotočiti na svoj rad. Na žalost, u Hrvatskoj više od 30 % stomatologa godišnje mora zatražiti liječničku pomoć zbog oštećenja koštano-mišićnog sustava. Osim križobolje i oštećenja oka zbog čestih upala stomatolozi pate od kroničnog stresa što može dovesti do mentalnih poremećaja, sindroma izgaranja na poslu, a stomatolozi su u svijetu na prvome mjestu po broju suicida među svim zanimanjima.

Kongres nije bio ograničen na etičke probleme dentalne medicine, nego je dao širi uvid u etičke probleme u zdravstvu i osnovne zasade kojima se štite prava zdravstvenih djelatnika i pacijenata. To su različiti kodeksi medicinske etike i deontologije, etička povjerenstva i priziv savjesti. Posebno su zanimljiva bila predavanja o etici i estetici, motivaciji medicinske profesije, autonomiji liječnika kao i odnosu prema zdravlju i bolesti u svetopisamskoj i ranokršćanskoj predaji.

Etika u dentalnoj medicini 15 05 2015 3

Na početku Kongresa predstavljena je knjiga dr. Ermanna Pavesija „Bioetika umijeća ozdravljenja” koja je tiskana u izdanju biblioteke Boetika Centra za bioetiku Filozofsko-teološkog fakulteta Instituta Družbe Isusove i HKLD-a. Urednik knjige bio je prof. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački i duhovnik HKLD-a. Ta knjiga na razumljiv i vrlo zanimljiv način obrađuje bioetičke probleme s kojima se liječnici svakodnevno susreću u svom radu. Osim što se bavi problemima pobačaja, priziva savjesti i odnosom liječnika i pacijenta, iznesena je velika množina zanimljivih podataka o ulozi Crkve u razvoju europskog društva i medicine. Autor knjige, dr. Pavesi je psihijatar pa su posebno zanimljiva poglavlja o tome kako promjena odnosa prema vjeri i religiji u današnjem društvu može utjecati na pojavu duševnih bolesti. Duhovna praznina koja nastaje zbog odbacivanje vjere koja je bitna odrednica svakog čovjeka dovodi do brzog širenja različitih izmišljenih i konstruiranih „vjera” i vjerovanja kao što je Reiki. Knjiga odražava dobro poznavanje bioetičkih tema kao i široku kulturu autora.

HKLD – SEKCIJA DOKTORA DENTALNE MEDICINE
Mr.sc. Žarko Udiljak, DDM, spec.stom.prot., VODITELJ SEKCIJE
Mob.:+385/91/45 24 822; e-mail: hkld.ddmsekcija@gmail.com

 

Etika u dentalnoj medicini 15 05 2015 29 Etika u dentalnoj medicini 15 05 2015 30

Pogledajte fotografije s prvog dana kongresa!

No Comments

Post A Comment