PROSLAVLJENI SVETI KUZMA I DAMJAN ZAŠTITNICI ŽUPE KUZMINEC

 PROSLAVLJENI SVETI KUZMA I DAMJAN ZAŠTITNICI ŽUPE KUZMINEC 6

Blagdan sv. Kuzme i Damjana mučenika, nebeskih zaštitnika župe Kuzminec u Ludbreškom dekanatu Varaždinske biskupije, svečano je proslavljen u nedjelju 26. rujna. Brojni vjernici i hodočasnici okupili su se već u ranim jutarnjim satima u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana na čašćenju njihovih moći

Svečano misno slavlje predvodio je monsinjor Josip Mrzljak biskup u miru, a suslavili su: monsinjor Juraj Batelja postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca, monsinjor Josip Đurkan, rektor Svetišta Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, vlč. Tomislav Antekolović, župnik u miru i kuzminečki župnik vlč. Igor Radašić.

Nakon pozdrava mjesnog župnika, okupljenima se obratio monsinjor Juraj Batelja čestitavši župi i svim okupljenima svetkovinu njihovih zaštitnika svetih Kuzme i Damjana, ali i pohvalio izradu samog novog oltara koji je središte i srce ove crkve, na kojem se događa ono što je najvrjednije; a to je žrtvovanje samoga Gospodina Isusa Krista za nas i otkupljenje cijeloga svijeta. Monsinjor Batelja iskazao je ponos i radost što će u novi oltar biti ugrađene moći blaženog Alojzija Stepinca, neustrašivog svjedoka vjere koji je rekao: “Ima li raja na zemlji kojeg svećenik i vjernik nalaze u žrtvi svete mise, svakako da ima, jer na svakoj svetoj misi Isus Krist se za nas žrtvuje.” Također je istaknuo kako častimo moći svetih Kuzme i Damjana i moći blaženog Alojzija Stepinca kao nositelje one veličine duha kroz koji su se oni raspoložili da ih Isus suobliči sebi. To znači da ne častimo ljudske kosti, nego duh onih koji su ih nosili, a kroz slavljenje svetih u nama mora rasti Kristov lik i slika Kristova, koji nam svakodnevno dolazi u susret.

U svojoj propovijedi biskup Josip Mrzljak približio je slavljenje nedjelje prvih kršćana, kao najstarijeg kršćanskog blagdana i središta njihovog okupljanja, kada su se prisjećali Isusovog boravka među njima, i riječi kojima ih je poučavao. Ali najvažnije je bilo njihovo svjedočenje živoga Isusa Krista koji nije mrtav i nije samo prošlost, već i dalje ostaje stvarnost. Jer su i oni tada, kao i mi danas, znali da su se ispunile njegove riječi: “Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.” I mi u današnje vrijeme znamo da su to “žive riječi” oko kojih su se oni okupljali, razmišljali i promišljali kako živjeti u onome vremenu u kojemu su živjeli, a također i mi danas činimo isto: da živimo “žive” Isusove riječi. Obnavljanjem svega onoga što nam je Isus zapovjedio kada je rekao: “Ovo je moje tijelo, ovo je moja krv” i “tu sam ja s vama”, mi živimo “živoga” Krista.

Biskup je povezao i živote drevnih mučenika svetih Kuzme i Damjana, koji su u svoje vrijeme slušali Isusove riječi i u njima prepoznali sebe i što je njima činiti u pomaganju ljudi kroz svoj poziv kao liječnika. I mada su ovi sveci položili život ne odričući se Krista i njegovog učenja i time izabrali “teži”, ali “sigurni” put u kojem se gubi ovozemaljski život, za koji mislimo da je najvrednije što imamo; a na koncu on to nije, već je najvrjednije sačuvati dušu za život vječni. Na kraju je pozvao vjernike da žive nasljedujući Krista, i ponesu pred lice Boga ona djela koja će ih pratiti u život vječni.

Misi proslave župnog blagdana već tradicionalno nazočili su članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, predvođeni primariusom dr. Ivanom Barišićem potpredsjednikom Podružnice “Branimir Richter” Zagreb, mag. pharm. Mirjanom Vrsalović članicom Suda časti i mag. pharm. Andreom Koščec tajnicom Podružnice “Branimir Richter” u Zagreb i predstavnicom Sekcije farmaceuta i med. biokemičara HKLD-a.

Na kraju mise uslijedio je ophod oko oltara svetih Kuzme i Damjana uz marijansku pjesmu “Rajska Djevo, kraljice Hrvata”.

Dražen Galenić, kroničar župe sv. Kuzme i Damjana

PROSLAVLJENI SVETI KUZMA I DAMJAN ZAŠTITNICI ŽUPE KUZMINEC 7

PROSLAVLJENI SVETI KUZMA I DAMJAN ZAŠTITNICI ŽUPE KUZMINEC 2

PROSLAVLJENI SVETI KUZMA I DAMJAN ZAŠTITNICI ŽUPE KUZMINEC 3

 PROSLAVLJENI SVETI KUZMA I DAMJAN ZAŠTITNICI ŽUPE KUZMINEC 5

PROSLAVLJENI SVETI KUZMA I DAMJAN ZAŠTITNICI ŽUPE KUZMINEC 4

PROSLAVLJENI SVETI KUZMA I DAMJAN ZAŠTITNICI ŽUPE KUZMINEC 8

 

logo HKLD 30 god

 

 

 

No Comments

Post A Comment