Proslavljen Međunarodni Dan života

dan zivota 1

U organizaciji Podružnice Zagreb i Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a, ovogodišnji Dan života, u nedjelju 05. veljače 2017. godine, proslavili smo liturgijom u grkokatoličkoj konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda, u zajedništvu s članovima inicijative “40 dana za život”

Okupilo nas se pedesetak, a prije početka liturgije o. Danijel Hranilović, župnik župe Sv. Ćirila i Metoda i duhovnik Inicijative kratko nas je upoznao s grkokatolicima. Naglasio je kako rimokatolici i grkokatolici imaju istu vjeru, dogme, papu…, a ono što ih razlikuje jesu upravo obredi. Istaknuo je i važnost susreta i upoznavanja s oba obreda koja su bogatstvo Crkve, te zahvalio prisutnima što i ovim zajedničkim prisustvovanjem pridonosimo zbližavanju, te upoznavanju s grkokatoličkim obredom. Potom je uslijedila božanska liturgija Sv. Ivana Zlatoustog u koju su posebno uključene molitve za članove Inicijative i HKLD-a, molitelje i podupiratelje, za liječnike, medicinsko osoblje, farmaceute, zdravstvene djelatnike, za parove s problemom neplodnosti, za spas nerođenih i majki koje razmišljaju o pobačaju, te zalječenje rana onih koji su se pokajali za učinjeni pobačaj, za prestanak vršenja pobačaja i blagoslov i obraćenje našeg naroda.

Nakon liturgije prisutnima se obratio Vedran Politeo, voditelj zagrebačkog tima Inicijative, istaknuvši 3 stupa na kojima Inicijativa počiva, a to su molitva i post, miroljubivo bdijenje, te osvješćivanje lokalne zajednice. Ispričavši i svjedočanstva koja su ga posebno dojmila u dosadašnjem radu kroz Inicijativu naglasio je kako zajedno možemo učiniti puno i pozvao sve okupljene na molitvu i podršku.

Potom je prof. Danica Galešić-Ljubanović, predsjednica Podružnice Zagreb HKLD-a, izrazila zadovoljstvo da smo upravo na ovaj način odlučili proslaviti Dan života, te važnost i ljepotu upoznavanja s grkokatoličkim obredom.

Nakon zajedničkog fotografiranja nastavili smo druženje uz okrjepu, te je prof. Galešić-Ljubanović uručila o. Danijelu Monografiju povodom obljetnice 25 godina HKLD-a, a koju je on predao gosp. Politeu kao dodatnu simboliku povezanosti Inicijative i HKLD-a.

Na kraju, obogaćeni i radosna srca možemo zaključiti kako se nadamo da je ovo početak povezanosti sa grkokatolicima, te članovima Inicijative „40 dana za život“, te da su pred nama još brojna druženja, ali i uspjesi na polju borbe za život u našoj domovini. Neka nas Gospodin u tome vodi i osnažuje, a Majka Božja prati svojim svetim zagovorom!

(tekst: Marija Benković, foto: Ivan Barišić)

dan zivota 2

dan zivota 3

dan zivota 5

dan zivota 7

dan zivota 6dan zivota 4

 

 

No Comments

Post A Comment