Proslavljen blagdan svetih Kuzme i Damjana

Svečanom koncelebriranom svetom misom 26. rujna 2023. godine svoje nebeske zaštitnike proslavili su članovi Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana u Kuzmincu u kojoj se članovi HKLD-a na ovaj dan okupljaju od 2016. godine, na poziv tadašnjega varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka.

Ovogodišnju procesiju i euharistijsko slavlje predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, u zajedništvu s preč. Josipom Golubićem, župnikom sv. Petra u Zagrebu i preč. Ivanom Žmegačem, dekanom ludbreškog dekanata. Koncelebrirali su: fra Draženko Tomić, duhovnik Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu, vlč. Marko Štefanec, župnik hrvatske župe sv. Nikole Tavelića u Winnipegu u Kanadi, vlč. Petrar Mlakar, župnik in solidum u Ludbregu, vlč. Mihael Čavlek, župnik Oštrica, vlč. Mark Rac, župnik u Pribislavcu i svećenik dubrovačke biskupije don Mišo Pecotić, župni vikar župe Blato na otoku Korčuli, te domaćin vlč. Igor Radašić, župnik kuzminečki.

Uz domaće vjernike i one okupljene iz susjednih župa, u Kuzminec su i ove godine hodočastili liječnici, ljekarnici, biokemičari i drugi zdravstveni djelatnici, članovi HKLD-a iz Zagreba, Varaždina i Koprivnice, predvođeni predsjednikom HKLD-a prof. dr. sc. prim. Rokom Čivljakom, uz kojega su bili i dr. sc. Petar Bilić, dopredsjednik Društva, dr. Dražen Sačer, član Nadzornog odbora, te članovi Upravnog odbora HKLD-a: prof. dr. sc. Zora Zakanj i prim. dr. Ivan Barišić. Najabrojniji su bili članovi Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a: Andrea Koščec, tajnica Društva, Renata Glavina i Mirjana Vrsalović, članice Suda časti, te Vera Pean i Jelena Sikirica Ćavar. Iz Podružnice HKLD-a u Varaždinu sudjelovali su dr. Lovro Mlakar, predsjednik Podružnice, dr. Veronika Jaković, tajnica Podružnice te dr. Ivančica i dr. Stanislav Mlakar. Liturgijsko pjevanje predvodile su članice Zbora medicinskih sestara Lucerna iz bolnice u Koprivnici.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Mijo Gorski svima je uputio riječi pozdrava, a župljanima i članovima HKLD-a čestitao dan njihovih zagovornika i zaštitnika. U homiliji se osvrnuo na Evanđelje koje nam govori o ljepoti Božje riječi, o snazi koja ulazi u nas koji slušamo i koja ima moć mijenjati nas. „Zahvalni smo Bogu što su se u nizu svetaca našla i dvojica mučenika sveti Kuzma i Damjan, zaštitnici ove župe te liječnika i ljekarnika, velikodušni i nepotkupljivi liječnici ljudskih tijela“ istaknuo je biskup Mijo te nastavio: „…Najgore je kada čovjek misli da je savršen, a živi u vlastitoj zabludi. Na temelju tih spoznaja, braćo i sestre, mi gradimo svoj život, donosimo odluke. I to je sudbonosno, kako za nas osobno, tako i za one koje susrećemo. Stoga je od presudne važnosti kakav je naš odgovor vjere na suvremene izazove u obitelji, u braku, u rađanju, u odgoju djece; kakav je odgovor naše vjere u kulturi koja se sve više udaljuje od žarišta Evanđelja… Vidimo da nam tehnološki napredak omogućuje zadiranje u same početke ljudskoga života. Mijenja se antropologija, ponovno se postavlja pitanje: “Što je to čovjek danas?”, i “Što će biti čovjek za deset godina?”. Naime, odbacivanje svih etičkih načela i normi ostavlja ljudima slobodu da čine sve što mogu činiti. Tehnologija nam govori da možemo činiti razne stvari. No etika nam pak govori da ne smijemo činiti sve što možemo. Jer odbacivši etiku najviše u tom poslu strada sam čovjek.“

Potom je biskup nastavio: „Ovo društvo, ne samo hrvatsko, nego i europsko, samo je bijeg od života. Strah od odgovornosti, bračne, roditeljske. Nedostatka odgovornosti za javnu riječ, za javno djelo. Zavodnička želja za blagodatima života bez naporna rada. Bijeg od suočavanja s patnjom, svojom patnjom, ali i vlastitim završetkom života. I neka neobuzdana želja, kao da svi baš uvijek moramo biti potpuno zdravi. Pa, liječnici čine uvijek sve što mogu činiti, maksimalno, po svojoj savjesti, te daju sve što mogu dati pacijentu. Ali kada bismo svi bili uvijek zdravi, onda bi se već dogodilo Nebo, Kraljevstvo nebesko. Jer tamo nema umiranja, nema niti bolesti, nama niti rađanja… A što nam Isus kaže: “Ne bojte se.” To je poruka današnjeg Evanđelja. Isus je svjestan tih naših strahova i poziva nas na hrabrost, svjestan da se borimo izaći u javnost sa svojim uvjerenjima, svojim mislima, svojom vjerom da ne budemo ismijani.“

„Isus nas poziva da ostanemo postojani i da vjerno izdržimo ovaj trenutak povijesti. Kao što su to i prije nas izdržali naši roditelji, i djedovi i bake i prije njih oni drugi. I nije nikada bilo vrijeme kada se vjera može živjeti lagodno. Jer je nemoguće živjeti vjeru lagodno i lako. Jer naša vjera u svojoj srži ima križ Isusa Krista i od toga ne možemo pobjeći. Jedino čega se doista moramo bojati jest gubitak vječnog zajedništva s Bogom…. Vjera je lijek našem strahu i lijek našoj smrti. A liječnici su lijek našemu tijelu. Zato ne moramo strepiti, naše pouzdanje i nada su u Isusu Kristu. Apostol Pavao kaže: “Svu svoju brigu povjerite njemu”, jer se on brine za nas. Doista, svu svoju brigu: osobnu, obiteljsku, Crkvenu, hrvatsku, povjerimo Isusu Kristu, našem Bogu i spasitelju te zagovoru moćnih zaštitnika svetih Kuzme i Damjana i blaženog Alojzija Stepinca. Oni će nadahnuti naše riječi i ohrabriti srca za djela koja su pred nama“ zaključio je biskup Gorski.

Na kraju svete mise domaći župnik vlč. Igor Radašić zahvalio je mons. Miji Gorskom na predvođenju svečane euharistije, svim svećenicima koji su sudjelovali u slavlju, Zboru medicinskih sestara “Lucerna”, članovima HKLD-a te svima koji su pridonijeli organizaciji ovoga slavlja.

Dražen Galenić

 

No Comments

Post A Comment