Proslavljen blagdan Gospe Trsatske i 730. obljetnica Svetišta Majke Božje Trsatske

Proslavljen blagdan Gospe Trsatske i 730. obljetnica Svetišta Majke Božje Trsatske 1

U Svetištu Majke Božje Trsatske, u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., svečano je proslavljen blagdan Gospe Trsatske i 730. obljetnica svetišta čija je povijest utemeljena na predaji o prijenosu Nazaretske kućice Svete obitelji na trsatski brijeg 10. svibnja 1291. godine

Središnje misno slavlje i procesiju sa svetom slikom Gospe Trsatske u Marijinom perivoju predvodio je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup u koncelebraciji s mons. Matom Uzinićem, riječkim nadbiskupom koadjutorom, više riječkih svećenika i trsatskim franjevcima u ime kojih je dobrodošlicu hodočasnicima uputio gvardijan fra Krunoslav Kocijan.

Nadbiskup Devčić podrobnije je objasnio kako u Franjevačkom misalu Hrvatske Provincije sv. Ćirila i Metoda iz 1980. godine, koji je dodatak Rimskom misalu, puni naslov blagdana glasi: “Blagdan Blažene Djevice Marije, Majke Milosti, od Časne nazaretske kućice”.

„Isus, Marija i Josip, stanovnici Nazaretske kuće, susretali se s mnogim životnim poteškoćama i problemima, ali su ih rješavali pouzdanjem u Boga i međusobnim razumijevanjem i pomaganjem, sačuvavši tako netaknutom međusobnu ljubav i vjernost Bogu” – naglasio je nadbiskup Devčić.

Proslavljen blagdan Gospe Trsatske i 730. obljetnica Svetišta Majke Božje Trsatske 3

U tom smislu Nazaretska kuća, s kojom je prema predaji povezano Trsatsko svetište, potiče i nas da se ugledamo u obitelj Isusa, Marije i Josipa i da od nje učimo kako možemo biti vjerni Bogu i jedni drugima, poručio je, među ostalim, nadbiskup Devčić, koji je u svojoj propovijedi pozvao na molitvu za obitelji u našem narodu i obitelji širom svijeta, posebno obitelji koje su žrtve nasilja i progonstva, koje trpe neimaštinu ili su, kao trenutno u Indiji, teško pogođene pandemijom korone i drugim teškim bolestima – da primjer Svete obitelji bude “poticaj da činimo sve što možemo da bismo, kao Crkva i društvo, bili istinska podrška svakoj obitelji, a posebno onima koje su u bilo kakvoj krizi ili potrebi”.

Danas je Trsatsko svetište najznačajnije marijansko proštenište u zapadnoj Hrvatskoj i k tome duhovno središte Riječke metropolije koja okuplja četiri biskupije: Riječku nadbiskupiju, Porečko-pulsku biskupiju, Krčku biskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju, a također je privlačno mjesto hodočasnicima kontinentalnog djela Hrvatske, a k tome je ovo Svetište jedino trajno stjecište Marijinih štovatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije.

Doc.dr.sc. Morana Brkljačić, dr.med.

Proslavljen blagdan Gospe Trsatske i 730. obljetnica Svetišta Majke Božje Trsatske 4

Proslavljen blagdan Gospe Trsatske i 730. obljetnica Svetišta Majke Božje Trsatske 5

Proslavljen blagdan Gospe Trsatske i 730. obljetnica Svetišta Majke Božje Trsatske 2

Proslavljen blagdan Gospe Trsatske i 730. obljetnica Svetišta Majke Božje Trsatske 6

Proslavljen blagdan Gospe Trsatske i 730. obljetnica Svetišta Majke Božje Trsatske 7

 

logo HKLD 30 god

 

 

 

No Comments

Post A Comment