PROSLAVLJEN BLAGDAN DUHOVA I GOSPE OD KAMENITIH VRATA

Zagreb 31 05 2020 1

U nedjelju 31. svibnja sudjelovali smo na sv. misi ispred naše, potresom oštećene katedrale i u procesiji do Kamenitih vrata, na proslavi blagdana Duhova, rođendana Crkve i Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba i podružnice HKLD-a Zagreb

Članovi HKLD-a okupili su se oko 18:30 na početku Bakačeve ulice te se nakon toga u maloj procesiji sa zastavom društva, zaputili prema katedrali.

Ispred katedrale, poštujući mjere zaštite, slavljena je sv. misa koju je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, pomoćnim biskupima i svećenicima Grada Zagreba, a član sekcije mladih Marko Skender sudjelovao je čitanjem molitve vjernika.

Mons. Lingua poručio je kako “Iako smo fizički udaljeni jedni od drugih, duhovno smo ujedinjeni više nego ikad. Okupili smo se oko lika Gospe uslijed dvije kušnje – potresa i koronavirusa. Katedrala će se obnoviti, a mi se posvetimo izgradnji Crkve kao žive zajednice kršćana”.

Unatoč prognozama, bili smo blagoslovljeni suhim vremenom, jedino nas je tijekom zaziva Duha Svetoga sve blago orosila kiša, poput vidljivog znaka Njegove prisutnosti.

Na kraju mise apostolski nuncij blagoslovio je sve okupljene apostolskim blagoslovom pape Franje.

Po završetku sv. mise, u procesiji popraćenoj marijanskim pjesmama, zaputili smo se iza slike čudotvorne Majke Božje od Kamenitih vrata prema Kamenitim vratima.

Procesiju je predvodilo dvadesetak vatrogasaca noseći lik Majke Božje od Kamenitih vrata, predstavljajući vatrogasnu zajednicu koja je dala jedinstven doprinos u otklanjanju opasnosti uzrokovanih potresom. Iza njih su slijedili u istom broju, vjernici iz podsljemenskih župa u narodnim nošnjama, u spomen na obitelji i domove stradale u potresu te mladi, u spomen na Susret hrvatske katoličke mladeži koji zbog pandemije nije mogao biti održan.

Kod Kamenitih vrata molitvom i pjesmom završena je proslava.

Ivan Novak,
predsjednik Sekcije mladih HKLD-a

Zagreb 31 05 2020 13

Zagreb 31 05 2020 2

Zagreb 31 05 2020 9

Zagreb 31 05 2020 12

Zagreb 31 05 2020 30

No Comments

Post A Comment