Proslava blagdana sv. Luke u kapeli Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu

biskup pozaić

Prvi puta svečanim misnim slavljem obilježen je blagdan sv. Luke, zaštitnika liječnika, u bolničkoj kapeli Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Misno slavlje predvodio je mons. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru i dugogodišnji duhovnik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, u koncelebraciji s vlč. Ivanom Lastovčićem, novoimenovanim župnikom župe Sv. Ivana Krstitelja na čijem se teritoriju nalazi Klinika.

Biskup Valentin u prigodnoj homiliji osvrnuo se na lik sv. Luke koji je i sam bio liječnik, ne izravni Isusov učenik, ali učenik svetoga Pavla po kojemu je otkrio Spasitelja. Svetomu Luki dugujemo ne samo to što nam je ostavio jedno od Evanđelja i Djela apostolska, već i prispodobe kojima je nama zdravstvenim djelatnicima ostavio poruku kojim putem trebamo ići, poput prispodobe o milosrdnom Samarijancu koji je postao uzor svima nama koji skrbimo o bolesnim ljudima.

Misa kapela BFM 2019 2 C

Osvrnuvši se na prostor same kapele, biskup je izrazio zadovoljstvo činjenicom da smo se kao prvi kršćani okupili u „katakombi“ (prostor bolničke kapele nalazi se u suterenskom prostoru koji nalikuje kršćanskim katakombama) što već samo po sebi govori kojim putem trebamo ići – istinski slijediti Isusa i svojim životom svjedočiti da smo kršćani. Kao što je i sveti Luka zapisao u svom Evanđelju koje se čitalo toga dana: Žetva je velika, ali radnika malo, biskup je na neki način upozorio da je kvaliteta važnija od kvantiteta. Upozorivši i na vrijeme u kojem živimo (Evo, šaljem vas kao janjce među vukove, Lk 10,1-12) otac Valentin potvrdio je činjenicu da u današnjim vremenima nije lako biti kršćaninom i svjedočiti Krista. No slijedeći naše uzore, poput milosrdnog Samarijanca, svetog Luke i drugih svetaca, nošeni Duhom Svetim možemo ponosno slijediti Isusa te i u našem privatnom i profesionalnom životu biti istinski kršćani.

Misa kapela BFM 2019 5 C

Na misnom slavlju sudjelovali su brojni zdravstveni djelatnici, bolesnici, dobročinitelji Klinike i kapele, a među njima i brojni članovi HKLD-a: prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike, prof. dr. sc. Ivan Puljiz, predstojnik Klinike, doc. dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice, prof. dr. sc. Suzana Bukovski i doc. dr. sc. Marta Čivljak s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te mnogi drugi. Zdravstveni djelatnici sudjelovali su i u dijelovima liturgije: medicinska sestra Slavica Janković (predsjednica Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara) pročitala je Drugu poslanicu svetoga Pavla apostola Timoteju, magistar sestrinstva Marin Čargo pjevao je psalam, magistra farmacije Andrea Koščec čitala je molitvu vjernika, a i sam župnik je, osim što je svećenik, po profesiji zdravstveni djelatnik. Liturgijsko pjevanje uveličali su prof. Ante Knešaurek i članovi zbora Cantores sancti Marci.

Misa kapela BFM 2019 3 C

Misa kapela BFM 2019 4 C

Misa kapela BFM 2019 6 C

Nadamo se da će ovakva liturgijska obilježavanja blagdana svetaca zaštitnika zdravstvenih djelatnika i zaštitnika zdravlja postati tradicijom u bolničkoj kapeli Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu te prilika za dušebrižništvo zdravstvenih djelatnika i bolesnika u ovoj Klinici.

Autor: doc. dr. sc. Rok Čivljak, dr. med.
dopredsjednik HKLD-a

Fotografije: Andrea Koščec, mag. pharm.

Misa kapela BFM 2019 8

Molitva svetom Luki

Ljubljeni i sveti liječniče,

bio si oživljen ljubavlju Duha Svetoga.

U vjernom opisu Isusove osobe kao čovjeka,

opisao si i Njegovo božansko suosjećanje za sva ljudska stvorenja.

Učini naše liječnike da budu profesionalni kao što si ti bio

i izmoli da budu bogati božanskim milosrđem prema svojim pacijentima.

Osposobi ih da liječe bolesna tijela i bolesne duše,

kojih je toliko mnogo danas.

Amen.

 

No Comments

Post A Comment