Proslava blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba

Dana 31. svibnja 2024. godine, članovi HKLD zajedno s članovima HDMST i ove godine tradicionalno su sudjelovali u proslavi blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba

Unatoč hirovitom vremenu, koje je odražavalo borbu tame i svjetla, koje se samo na momente probijalo između crnih, prijetećih oblaka iz kojih se svako malo izlijevala hladna kiša, okupio se velik broj vjernika ispred naše predivne Katedrale čije rane od nedavnog potresa još skrivaju ogromne skele.

Misno slavlje predslavio je mons. Paul Richard Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, uz koncelebraciju domaćina, zagrebačkog nadbiskupa, mons. Dražena Kutleše; nadbiskupa u miru, kardinala Josipa Bozanića; nuncija u Hrvatskoj, mons. Giorgia Lingue te drugih biskupa i velikog broja svećenika.

Uz mnoštvo vjernika iz grada Zagreba i hodočasnika iz susjednih gradova slavlju je nazočio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predstavnici državnih i lokanih vlasti. Gradonačelnik grada slavljenika nije bio nazočan što samo po sebi govori u kojim izazovnim vremenima živimo.

Liturgijsko pjevanje predvodili su Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka, uz orguljsku pratnju prof. Nevena Kraljevića kome je asistirao orguljaš dr.sc. Darko Kristović, dugogodišnji član HKLD-a.

Valja se prisjetiti da je kardinal Kuharić 1991. proglasio Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba te da je prije 25 godina Gradska skupština Grada Zagreba proglasila Dan Majke Božje od Kamenitih vrata Danom grada Zagreba.

Na samom početku Misnog slavlja nadbiskup Kutleša je obradovao nazočne vjernike najnovijom vijesti iz Vatikana kojom se potvrđuje da nema nikakvih zapreka za početak postupka kanonizacije kardinalana Kuharića što je u znak oduševljenja popraćeno dugim aplauzom.

Iz homilije mons. Gallagher, ovom prilikom istaknuo bih nekoliko misli koje se odnose na Gospu od Kamenitih vrata: „Iz pepela požara, iz razaranja ovoga grada, pojavio se sačuvan lik Marije, Majke Božje od Kamenitih vrata, slika koja je – kao očuvana milosrđem nebeskoga Oca – u trpljenjem pogođenima i dezorijentiranim građanima, zajedno s divljenjem, pobudila, upalila i nadu. U današnjemu svijetu ne nedostaje prizora tragičnih razaranja. Mnoga od njih uzrokovana su prirodnim pojavama, ali mnoga, nažalost, i onom ljudskom besmislenošću koju papa Franjo već poduže definira ‘trećim svjetskim ratom u komadićima’ koji se pretvara u ‘istinski i pravi globalni sukob’. Evo zašto je dobro da zajedno budemo zagledani u ovu sliku; da kleknemo pred nju, sigurni da majka ne napušta svoju djecu, nikada, a kamoli u času kušnje”.

„Neka nam Majka Božja od Kamenitih vrata udijeli tu strpljivost, dok molimo za milost da vidimo skriveno Božje djelo i u današnjemu svijetu. Kao što se Ona očitovala kao znak nade tijekom jedne tragedije, neka i nas učini svjedocima uskrsnuća, unatoč svemu, da svojim životom dajemo slavu Bogu, kako bismo od sada, u svijetu obavijenom tolikom tamom, bili svjetionici i graditelji mira”, rekao je nadbiskup Gallagher.

Tradicionalna procesija do Kamenitih vrata ove se godine na žalost nije održala zbog jake kiše i vjetra te smo se u vjeri osnaženi i s nadom u zagovor i zaštitu Majke Božje od Kamenitih vrata uputili svojim kućama.

Nebrojene su riječi i zahvale izrečene o važnosti Majke Božje od Kamenitih vrata, a ja bih izdvojio jedan dio iz prijepodnevne homilije preč. Magića koji je rekao da vjernici, Zagrepčani, stoljećima stoje pred Majkom Božjom od Kamenitih vrata kako bi izrekli svoje brige, radosti, veselje i probleme te istaknuo da vjeruje da će se taj hod nastaviti još dugo, dok postoji grad Zagreb jer “nema boljeg rješenja i nema boljeg mjesta nego biti ovdje i ovdje reći ono što imamo u srcu. Znamo da će Majka čuti i da će Majka uvijek uslišati“

U duhu izrečenih misli, molimo Te Majko naša čuj nas i usliši naše molitve. Molimo Te učvrsti našu vjeru i daj nam hrabrosti kako bi mogli javno svjedočiti našu vjeru u trenucima bilo koje kušnje.

U Zagrebu 31.5. 2024. prim.dr.med. Ivan Barišić

No Comments

Post A Comment